Dünyam Hastanesi Dahiliye Uzmanı Mesut Polat:

Güncelleme Tarihi:

Dünyam Hastanesi Dahiliye Uzmanı Mesut Polat:
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2015 09:49

DÜNYAM HASTANESİ UZM. DR. MESUT POLAT “UZUN YAZ GÜNLERİNDE TUTULAN ORUÇ, YÜKSEK SICAKLIKLARINDA ETKİSİYLE İNSAN VÜCUDUNDA SU KAYBINA VE BUNUNLA BERABER RAHATSIZLIKLARA YOL AÇIYOR” DEDİ.

Dünyam Hastanesi Uzm. Dr. Mesut Polat “Uzun yaz günlerinde tutulan oruç, yüksek sıcaklıklarında etkisiyle insan vücudunda su kaybına ve bununla beraber rahatsızlıklara yol açıyor” dedi.
Oruç tutacak tansiyon ve kalp hastalarının bir doktor kontrolünden geçip izin almaları gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Mesut Polat, “ Son 1 yıldır Bypass geçirenler, kalp hastalığına bağlı çoklu ilaç kullananların oruç tutmalarını uygun görmüyoruz. Son 2 ay içerisinde herhangi bir stend ve kalp pili takılması gibi herhangi bir müdahale geçirenlerin, tansiyonu kontrol altında tutulamayanların, tansiyon ilaçları kullanan kimselerin oruç tutmasını uygun görmüyoruz. Tansiyon ve kalp hastalarının sıcak uzun yaz günlerinde aşırı su kayıplarının olması tansiyon ve kalp hastalığını olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.
Uzm. Dr. Polat, "Su kaybının olması kalbin iş yükünü artırmaktadır. Bu bakımdan Ramazan’da oruç tutması söylenen kalp hastalarının bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Bu miktarda en az 2 litre kadar olmalıdır. Kalp ve tansiyon hastalarının en çok dikkat edecekleri husus gündüzleri aç karna kalp krizleri oruç iken çok olmuyor. Bunun sebebi iftarda hızlı yemek, aşırı yağlı kızartmalar ve hamurlu yiyeceklerin aniden tüketilmesidir. Aşırı şekerli gıdaların tüketilmesi, midenin fazla doldurulması kalbin iş yükünü artırmaktadır” dedi.
Uzm. Dr. Polat, “ Hastalarımızın dikkat etmeleri gereken hususlar akşam yemeklerinde protein olarak balık eti tercih etmeleri, kırmızı et yenilecekse sebze ile karışık yenilmesi, az miktarda iyice çiğnendikten sonra yemeklerin tüketilmesi ve acele edilmemesi gerekir. Gece 6 -7 saat kadar sahura kadar belli bir zaman dilimine yiyeceklerin yayılması tavsiye edilebilir. Sıcakta dolaştığımız zaman vücut su ve elektrolit kaybeder. Terle birlikte kaybedilen elektrolitler halsizlikle birlikte kalpte ritim bozukluklarına sebep olmaktadır. Aşırı sıcağın ve su kaybının tansiyon üzerinde etkileri vardır. Aşırı sıcakta dışarıda bulunmamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Sahurda kahvaltı türünün tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Yoğurt, süt, hoşaf, peynir, ızgara ve fırında yapılan yiyecekleri tavsiye edip tatlı ve hamur işlerini tavsiye etmiyoruz. Şekerli gıdalar sabahları bitkinliğe sebep olmaktadır. Her şeyin başı doktor kontrolüdür. Her kalp hastası ve tansiyon hastası oruç tutamaz diye bir şey yoktur doktor kontrolünde tutabilirler” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!