Zirve yine krizle başladı

Güncelleme Tarihi:

Zirve yine krizle başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 00:00

Kıbrıs’ta yoğunlaştırılmış müzakereler dün Rumların Türkiye ve KKTC’nin ortaklaşa hazırladığı Kıbrıs paketini masaya oturmadan reddetmesinin gölgesinde başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 9 saat görüştüğü Rum lider ile gerginlik yaşanmadığını açıkladı.

BM temsilcisi Taye Brook Zerihoon’un Lefkoşa ara bölgedeki evinde yapılan görüşmelerin ardından Talat yönetim ve güç paylaşımı konusunda Hristofyas’ın kendi görüşlerini anlattığını ve durum değerlendirmesini yaptıklarını söyledi. Boşa zaman harcamadıklarını vurgulayan Talat, Rum liderle Türk paketinin reddedilmesi nedeniyle gerginlik yaşanmadığını da sözlerine ekledi.
Rum lider Hristofyas da görüşme dönüşünde hiçbir belgeyi esas almadan müzakerelerin devam edeceğini ve bugün görüşlerini içeren yazılı ileteceğini söyledi.
Türk ve Rumlar arasındaki yoğunlaştırılmış görüşmeler haftada 3’er gün olmak üzere 2 hafta toplam 6 gün devam edecek. Bir buçuk yıla yakın bir süredir devam eden görüşmelerde Türk tarafı, anlaşmazlıklara köprü olması amacıyla, 7 sayfalık 10 ana başlıktan oluşan Kıbrıs paketi hazırlamış, Rumlar hemen reddetmişti.
Türk tarafı Kıbrıs paketinde Rumların ısrarla istediği, Rum seçmenlerin Türk liderin belirlenmesinde oy kullanma hakkını kabul etmiş ancak bunun karşılığında Türkiye AB’ye tam üye olana kadar Türk vatandaşlarına, Yunan vatandaşlarına tanınan hakları talep etmişti.
Mezarlara saldırı arttı
Bu arada, Kıbrıs Rum yönetiminde eski lider Tasos Papadopulos’un geçen ay mezarının açılarak naaşının çalınmasının ardından, bu defa yine eski Rum liderlerden Sipiros Kipriyanu’nun mezarı saldırıya uğradı.
Saldırganlar önceki gece Papadopulos’un partisi DİKO’nun liderliğini de yapan Kipriyanu’nun Limasol kentindeki mezar taşlarını kırdı, bayrak ve mumları tahrip etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!