Zarrab davasında bir ‘hassas’ tanık

Güncelleme Tarihi:

Zarrab davasında bir ‘hassas’ tanık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 23:10

NEW York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab davası ABD’nin başkenti Washington’da yakından takip ediliyor.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı 27 Kasım’daki jüri seçimleri tamamlanır tamamlanmaz başlanacak olan esastan görüşme sırasında yaşanacakların Türk-Amerikan ilişkilerine olası etkilerine odaklanmış durumda.

SÖZCÜDEN YANIT

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert’in önceki günkü basın brifinginde de Türk hükümetinin ‘ABD komplosu’ iddiaları soruldu. Nauert ise “Biz bu hikâyeyi Türkiye’den daha önce de duyduk. Bizi darbe kışkırtmakla suçladıkları son seferde verdiğim cevabın aynısını vermek zorunda kalacağım. Bunun saçma olduğunu söyleyeceğim” dedi. Başka bir soru üzerine iki ülke ilişkisinde tıpkı evliliklerde olduğu gibi inişli çıkışlı dönemler olabileceğini belirten Nauert, sözlerine “Ancak, ABD’nin darbe hazırlamaya çalıştığına dair yorum yapmak gülünçtür” diye devam etti.

Haberin Devamı

Nauert’in sözlerinden daha alışılmadık olan ise topa doğrudan Zarrab davasının hâkimi Richard Berman ile New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon H. Kim’in girmiş olması. Başsavcı vekili Kim, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kendisi ve eski Başsavcı Preet Bharara hakkında soruşturma açmasıyla ilgili “Amerikan Adalet Bakanlığı’na, mahkemelerine ve benim ofisime Gülencilerin sızdığı iddia edilen açıklamalar yapıldı. Bunlar saçma iddialar” diye konuştu. Berman, bilgi almak için mahkemenin yeminli Türkçe tercümanlarına dahi ulaşmaya çalışanların olduğunu da savundu.

SANIĞA BİLE SÖYLENMEDİ

Zarrab, eski bakan Zafer Çağlayan’ın da sanıklar arasına eklendiği 6 Eylül 2017 tarihli dördüncü ve son iddianamenin hazırlanmasından bu yana davaya katılmadı ve hiçbir itirazda bulunmadı. Soru şu; Zarrab aslında haftalardır savcılık makamıyla işbirliğinde bulunup bilgi paylaşıyor olabilir mi? Bu yöndeki şüpheleri körükleyecek yeni bir gelişme önceki günkü ara oturumda yaşandı. Hakan Atilla’nın avukatlarından Cathy Fleming, hassas bir Amerikan hükümeti tanığının kimliğinin kendileriyle paylaşıldığını ancak mahkemenin gizlilik kararı nedeniyle bu ismi müvekkiliyle dahi paylaşamadığını söyledi. Fleming, bu durumun kendilerinin çapraz sorgu için hazırlanmasına mani oluşturduğunu da kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!