Zafer Çipras’ı bile şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Zafer Çipras’ı bile şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2015 23:18

YUNANİSTAN’da pazar günkü seçimlerden zaferle çıkan SYRIZA lideri Aleksis Çipras, sandıktan bu kadar güçlü çıkmasına şaşırdı.

Haberin Devamı

Çipras, Yunan gazeteciler ile yaptığı sohbette, Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) yüzde 35.5 oy alarak, seçim yarışını en yakın rakibi merkez sağcı Yeni Demokrasi’ye yüzde 7.5 fark atması için “Farkın yüzde 3 olmasını bekliyordum. Arkadaşlarıma, yüzde 34 oy almamızın büyük zafer olacağını söylüyordum. Yüzde 35’in üzerinde oy topladık” dedi. SYRİZA, ilk kez iktidara geldiği ocak ayındaki seçimlere göre ekonomik krize rağmen sadece yüzde 0.8’lik bir oy kaybına uğradı.

Çipras, ikinci başbakanlık döneminde vereceği ilk mücadelenin, Yunanistan’ın 340 milyar euro olan borcunun hafifletilmesi olacağını da açıkladı. Dün akşam Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un huzurunda 8 ayda 2’nci kez başbakan olarak yemin eden, bugün de yeni kabineyi açıklayacak olan Çipras, yarın mülteciler konusunda yapılacak AB Zirvesi’ne katılacak.

Haberin Devamı


AB BU DEFA KARIŞMADI

AB, geçen ocaktaki seçimler ve geçen Temmuz’daki referanduma müdahalelerinin Yunan seçmende ters etki yaratması nedeniyle pazar günkü seçimlerde sessiz kalmayı tercih etti. Ancak, seçim sonuçlarının belli olmasında sonra Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Çipras’ı telefonla arayarak “Şu tuhaf aşırı milliyetçi Bağımsız Yunanlar partisi ile neden yine koalisyon hükümeti kuruyorsun” diye sordu. Schulz, Fransız “Inter” radyosuna “Çipras telefonda konuştuğunda çok zeki. Bağımsız Yunanların lideri Panos Kammenos fitili yavaş yavaş yanan bomba gibi. Çipras’ın siyasi ve stratejik başarısı için, sürekli kontrol edilmesi gerek” dedi. Avrupalı liderler açıklamalarında, Yunanistan’ın 86 milyar Euro’luk “3. Kurtarma Anlaşması”ndaki yükümlülüklerini yerine getireceği umutlarını dile getirdiler.

DAVUTOĞLU’NDAN TEBRİK MESAJI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çipras’a tebrik mesajı yolladı. KKTC Cumhurbaşkanı Hüseyin Akıncı Twitter hesabında “SYRIZA ve Çipras’ı kutlarım. İstikrarlı Yunanistan sadece Yunan halkı için değil Kıbrıs’ta çözüm için de gereklidir” dedi.

Anket şirketleri yine bilemedi

* Seçim sonucunu hiçbir kamuoyu araştırma şirketi öngörmedi. Şirketler seçimin başa baş geçeceğini gösteren araştırmalar yayınladılar. En büyük şirketlerden olan MRB’nin CEO’su Dimitris Mavros, halktan özür diledi.
* Yunan gazeteleri seçim sonuçlarını şu manşetler ile duyurdular: Ta Nea: “Çipras dönemi” (Ta Nea), Ethnos: “Çipras’ın net zaferi”, Elefteros Tipos: “Yunanistan ve Çipras için son fırsat” , Efimerida Sintakton: “Çipras: Her hava koşulunun galibi”.

Haberin Devamı

Batı Trakya’dan 4 vekil rekoru

Batı Trakya’da 69 yıl sonra ilk kez 4 Türk milletvekili seçildi. SYRIZA’dan Hüseyin Zeybek (İskeçe) ile Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf (Gümülcine), Nehir partisinden de İlhan Ahmet (Gümülcine) mecliste azınlığı temsil edecekler. Karayusuf’un son anda seçilmesi, seçim yasasında birinci partiye ek olarak verilen 50 sandalyenin dağılımıyla oldu. Türkler en son 31 Mart 1946 seçimlerinde 4 milletvekili seçmişti. SYRİZA ülke çapındaki en yüksek oyu İskeçe’de (yüzde 49.61) Nehir Partisi de Gümülcine’de (16.31) aldılar. Mecliste Gümülcine’den Yunan vekil olmayacak .

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!