Yunanistan'da yeni grev dalgası

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda yeni grev dalgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 14:00

Yunanistan'da kamu ve özel sektör çalışanları "hükümetin bütçe açığının daraltılması çalışmaları çerçevesinde uygulamaya koyduğu ekonomik önlemlerle sosyal güvenlik yasa tasarısını" protesto etmek amacıyla 23 ve 29 Haziranda 24'er saatlik genel grev kararı aldı.

İşçi Sendikaları Federasyonu'ndan (GSEE) yapılan açıklamada, "işçilerin, hükümetin işçilere karşı uygulamalarıyla ve işverenlerin toplu iş sözleşmesi konusundaki uzlaşmaz tutumuyla mücadeleyi genişlettiği" belirtilerek, 29 haziran için 24 saatlik grev çağrısı yapıldı.

Atina'da dün Omonia meydanında hükümetin ekonomi politikasına karşı protesto gösterisi düzenleyen Yunanistan İşçi Cephesi Örgütü (PAME) de 23 Haziranda 24 saat iş bırakma kararı aldığını açıkladı.

Bu arada, hükümetin bütçe açığının daraltılması çalışmaları çerçevesinde uygulamaya koyduğu ekonomik önlemler çerçevesinde hazırladığı, ancak halkın büyük bölümünün itiraz ettiği yeni sosyal güvenlik yasa tasarısının 23 Haziranda parlamentoya getirileceği bildirildi.

Yunan basınında çıkan haberlere göre, emeklilik yaşının kadın ve erkekler için eşitlendiği tasarıda, en erken emeklilik yaşı 60 olarak belirlenirken, emeklilik için daha önce 37 olan çalışma yılının 40'a çıkarılması, emeklilik maaşlarının, ödenen sigorta primi miktarına göre belirlenmesi ve 2018 yılından itibaren emekli maaşlarında yüzde 7 oranında kesintiye gidilmesi öngörülüyor.

Öte yandan, Atina'da metro çalışanlarının işten çıkarılmalara karşı önceki gün başlattığı grev sürerken, kentteki yaşam durma noktasına geldi.

Atina'da günde yaklaşık 650 bin kişinin yararlandığı metronun durması nedeniyle Atinalılar okul ve iş yerlerine gitmekte zorluk çekerken, seferleri yüzde 50 oranında artırılan otobüsler nedeniyle de kargaşa yaşanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!