Yunan Dışişleri Bakanı: Hakan Fidan ile çok iyi anlaştık

Güncelleme Tarihi:

Yunan Dışişleri Bakanı: Hakan Fidan ile çok iyi anlaştık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2023 07:00

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile çok iyi bir kişisel ilişki kurduklarını belirterek, ayrıntılara girmeden, bu sayede ortaya çıkan bazı konuları gerginliğe yol açmadan hallettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

 

Devlet televizyonu ERT’ye konuşan Yerapetritis “Özellikle sayın Fidan ile çok iyi düzeyde kişisel bir ilişki kurduk. Bu ilişki sayesinde de bazı meseleleri, sert söylemlere veya gerginliklere yol açmadan hallettik. Türkiye ile karşılıklı saygı ve güvene dayalı ilişkiler oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kolay bir iş değil” dedi. Yerapetritis “Aramızdaki karmaşık olan farklılıklar var. Ancak tarihi fırsatı da değerlendirmeliyiz. Hedefimiz, Türk-Yunan ilişkilerinde, son aylarda yaşanan sakin dönemin uzun ömürlü olmasıdır. Ege ve Doğu Akdeniz’in sukûnetin hüküm sürdüğü bir mahalle olmasını arzuluyoruz” diye konuştu.

NEW YORK’TA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunan Başbakanı Miçotakis’in eylülde New York’taki BM Genel Kurulu çalışmaları sırasında bir araya geleceklerini, yıl sonunu kadar ise Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının gerçekleştirileceğini kaydeden Yerapetritis, Fidan ile hazırlığın yapılması amacıyla, New York öncesi görüşeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

‘LAHEY’E GİDEBİLİRİZ’

Yunan Bakan Yerapetritis devamında özetle şöyle konuşarak Yunan tezlerini tekrarladı:

* Türkiye ile milli egemenliğimizi ilgilendiren konuları görüşmeyiz. Karasuları, adaların silahsızlandırılması, adaların egemenliği müzakere edilemez.

* Karasularımızı 12 mile genişletmek, deniz hukuku sözleşmesinden kaynaklanan bir hakkımızdır.

* Bizim için Türkiye ile tek anlaşmazlık konusu, Ege ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı ve ekonomik münhasır bölge sınırlarının belinlenmesidir. Türkiye ile anlaşarak bu sorunu halledebilsek... Ya Lahey Adalet Divanı ya da Hamburg’daki Deniz Hukuku Mahkemesi’ne başvuru için tahkimname hazırlanması gerekecek gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!