Yunan Başbakanı telekulak suçlamalarını reddetti! ‘Dendias’ı bile dinletti’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

Yunan Başbakanı telekulak suçlamalarını reddetti ‘Dendias’ı bile dinletti’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2022 07:00

Yunanistan, Dışişleri Bakanı Dendias dahil 33 kişinin telefonlarının dinlendiğine dair skandalla çalkanıyor. Köşeye sıkışan Başbakan Miçotakis, “Boş vakitlerimde bakan ve eşlerinin telefon görüşmelerini dinlediğime inanan tek bir Yunan vatandaşı olabilir mi” diye kendini savundu.

Haberin Devamı

Yunanistan’da Başbakan Kiriakos Miçotakis’e bağlı Ulusal İstihbarat Teşkilâtı’ndaki (EYP) telekulak skandalı, yeni boyutlar kazandı. Geçen ağustos ayında EYP’nin, Yunanistan’daki üçüncü en büyük siyasi parti konumundaki sosyalist Pasok’un yeni lideri Nikos Andrulakis’in, parti başkanı seçilmeden önce telefon görüşmelerini izlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal, telefon görüşmeleri izlenen 33 kişilik yeni bir listenin medyada yayınlanmasıyla Başbakan Miçotakis’i çok daha zor bir durumda bıraktı.

DÖRT BAKAN

Muhalefet yanlısı Yunan ‘Dokumento’ gazetesi, EYP’nin İsrail yapımı ‘Predator’ casus yazılım sistemi sayesinde, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias dahil dört bakan ve bir bakan yardımcısının yanı sıra, bazı eski bakan, gazeteci, işadamı, sanatçı, siyasetçi ve eşlerinin de bulundu 33 kişinin telefon görüşmelerinin izlendiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

BAŞBAKANIN YEĞENİ

Listede, eski başbakanlardan Andonis Samaras, ülkenin bir numaralı stand-up’çısı Lakis Lazopulos ve Kathimerini gazetesinin yayın yönetmeni Aleksis Pahpahelas da yer aldı. Dokumento gazetesi, telekulak skandalının elebaşının geçen ağustos ayında kopan gürültü karşısında istifa etmek zorunda kalan Miçotakis’in yeğeni ve Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitiradis olduğunu iddia etti.

‘İNANILMAZ BİR YALAN’

Başbakan Miçotakis, EYP’nin casus yazılım sistemleri kullanmadığını, telefon görüşmelerinin kimler tarafından dinlendiğini bilmediğini ve kendisinin telekulak skandalı ile hiçbir ilişkisi bulunmadığını söyledi. Miçotakis ANT 1 televizyonuna demecinde, “İnanılmaz bir yalan ile karşı karşıyayız. Çamur atılıyor. Boş vakitlerimde bakanların ve eşlerinin telefon görüşmeleri dinlediğime inanan tek bir Yunan vatandaşı olabilir mi? Başka bir hükümet ve daha güçsüz bir başbakan isteyenler var” diye konuştu.

ÇİPRAS: HESAP VERMELİ

Miçotakis, Dokumento gazetesinin sahibi Kostas Vaksevanis’in Rus oligarklar ile bağlantıları bulunduğunu ima etti ve söz konusu yayıncının arkasında, ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) partisinin lideri eski Başbakan Aleksis Çipras’ın olduğunu da söyledi. Çipras ise bir soru önergesiyle Başbakan Miçotakis’in telekulak skandalı için parlamentoda hesap vermesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!