Yılmaz'dan dünyaya dört çağrı

Güncelleme Tarihi:

Yılmazdan dünyaya dört çağrı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

1- Yunan hükümeti diyaloğa girmeli

2- 2000 yılında Güvenlik Konseyi'ne adayız

3- BM’nin yeni bir yol haritası çizmesi gerekir

4- Kıbrıs'ta çözüm konfederasyondadır

Başbakan Mesut Yılmaz, BM 53. döneminin başlaması dolayısıyla Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, dünyaya dört önemli çağrıda bulundu. Yunan hükümetinin Türkiye ile bir an önce diyaloğa girmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, Kıbrıs sorununun da ancak konfederasyon ile çözülebileceğini vurguladı. BM'nin yeni bir yol haritası çizmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ‘‘Türkiye'nin 2000 yılında Güvenlik Konseyi üyeliğine ciddi bir aday olduğunu bu kürsüden beyan etmek istiyorum’’ dedi. Yılmaz, 11 sayfalık konuşmasında, sorunların çözümü için de Yunanistan'a şöyle seslendi: ‘‘Çoğunluğu Ege ile ilgili geçmişten miras kalan birbiri ile bağlantılı bazı sorunlar, Türk-Yunan ilişkilerini zedeliyor. Bu sorunların iki ülke arasında, BM'ce kabul edilen herhangi bir çözüm tarzını dışta bırakmayacak anlamlı bir diyalog yoluyla ele alınması samimi isteğimizdir. Yunan hükümetine Türkiye ile diyaloğa girmesi konusunda çağrıda bulunuyoruz.’’

Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Kıbrıs Konfederasyonu teşkilini öngören önerisini desteklediklerini de kayda geçirdi. Yılmaz, konuşmasında, Türkiye'nin uluslararası barış ve istikrarın idamesinde üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu belirterek, ‘‘Nitekim bu vesile ile Türkiye'nin 2000 yılında Güvenlik Konseyi üyeliğine ciddi bir aday olduğunu bu kürsüden beyan etmek istiyorum’’ dedi.

CLINTON'A DESTEK

Yılmaz konuşmasında, terörizmle mücadele konusunda da ABD Başkanı Bill Clinton'ın BM Genel Kurulu'ndaki sözlerine destek verdi ve ‘‘Clinton'ın ifade ettiği görüşleri paylaşmak zorundayım. Terörizmle mücadeleyi gündemimizin en üstüne yerleştirmeliyiz. Hiçbir mazeret terörizmi haklı göstermeye yönelik hiçbir gerekçeyi haklı göremeyiz.’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!