Yıldızlar kabinesi

Güncelleme Tarihi:

Yıldızlar kabinesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 00:00

ABD başkanlık yarışında şansı iyice artan Barack Obama’nın, seçilmesi durumunda "yıldızlar kabinesi" kurması bekleniyor. Demokrat aday, ülkeyi ekonomik krizden çıkarmayı hedefleyecek bakanlar kurulunda Cumhuriyetçilere de yer verecek.

ABD’de 4 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde favori gösterilen Demokrat Başkan Adayı Barack Obama, kabinesini belirlemeye başladı. Sunday Times’ın haberine göre, ülkeyi ekonomik krizden çıkarmayı bir numaralı gündem maddesi yapan Barack Obama, "yıldızlar kabinesi" kuracak.

47 yaşındaki Illinois senatörünün bakan adayları arasında birkaç isim öne çıkıyor. Bunlardan ilki, Dışişleri Bakanlığı için ismi geçen, Demokratların bir önceki başkan adayı John Kerry. 2004 yılında George W. Bush’a karşı yarışı kaybeden Kerry, kabineye girmek istiyor. Obama’ya karşı başkan adaylığı yarışını kaybeden Senatör Hillary Clinton’ın da, sağlık bakanlığına getirileceği söyleniyor.

Hazineye ödüllü ekonomist

Son Demokrat başkan Bill Clinton döneminde Hazineden Sorumlu Bakan olan Larry Summers’ın ise, yeniden bu koltuğa oturması bekleniyor. Bir dönem Dünya Bankası’nın baş ekonomisti olan 55 yaşındaki Summers, makroekonomi, kamu maliyesi ve çalışma ekonomisi konularında ödüllü bir uzman. Obama, ekonomik krizden Summers’ın akıl hocalığında çıkmayı umuyor.

Barack Obama’nın, kabinesine bazı Cumhuriyetçi Parti üyelerini de dahil ederek, ekonomik kriz döneminde "ulusal birlik" mesajı vermesi bekleniyor. Cumhuriyetçi Ronald Reagan Yönetimi’nin ABD Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker (81), Hazine Bakanlığı için adı geçen bir diğer ünlü isim.

Obama kabinesine gireceği konuşulan en kıdemli Cumhuriyetçi ise, Savunma Bakanlığı için ismi zikredilen Nebraska senatörü Chuck Hagel. Bu seçimlerde başkan adaylığı için yarışmaktan son anda vazgeçen Hagel, 12 yıldır sürdürdüğü senatörlükten görev süresinin sonunda emekli olacağını geçen ay açıklamıştı.

Destekçi Powell, kabinede yok

Obama’yı desteklediğini dün açıklayan Bush Yönetimi’nin eski dışişleri bakanı Colin Powell’ın, bu dönemde yönetime yeniden girmesi düşük bir ihtimal. Cumhuriyetçi senatör Richard Luger ile eski NATO komutanı General Jim Jones’un şansı ise yüksek.

Obama’nın bir danışmanı, "O koltukta yeni bir isim olarak, üstelik böylesine karmaşık bir dönemde yapacağı bakanlık atamaları dünyada yankılanacaktır" dedi. Buna karşın Obama’nın yönetimine sadece "şöhretli" isimleri almayacağı, Dış Politika Danışmanı Susan Rice gibi kendisine uzun süredir hizmet eden kişileri de ödüllendireceği sanılıyor.

Şöhret adaylar: Dışişleri Bakanı John Kerry, Sağlık Bakanı Hillary Clinton, Hazine Bakanı Larry Summers, Savunma Bakanı Chuck Hagel (Cumhuriyetçi)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!