Yeşil ada gri oldu... Tonga’ya yardıma kül engeli!

Güncelleme Tarihi:

Yeşil ada gri oldu... Tonga’ya yardıma kül engeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2022 07:00

Volkan patlaması sonrası keşif uçakları Tonga’dan ilk görüntüleri geçti. Bir zamanlar yeşil ve canlı olan adanın şimdi ‘Ay yüzeyi’ gibi gri olduğu görüldü. Yeni Zelanda ve Avustralya, ülkedeki hasarın boyutunu tespit etmek için keşif uçuşları yapıyor. Ölü ve yaralı sayısı ise henüz kesin olarak bilinmiyor.

Haberin Devamı

Kül bulutunun 30 km yükseğe ulaştığı, sesin 10 bin km ötedeki Alaska’dan duyulduğu şiddetli volkan patlaması ve onu izleyen tsunamiye rağmen Tonga’da yıkım sanılandan çok daha az olabilir. Ancak Pasifik Okyanusu’ndaki ada ülkesine henüz yardım ulaştırılamaması en büyük problem.

Yeni Zelanda ordusu, Tonga’daki havaalanının volkanik küllerle kaplı olması nedeniyle inişin mümkün olmadığını, cumartesi günkü patlamanın ardından planlanan yardımların en az bir gün daha geciktiğini söyledi.

Açıklamada, ada yüzeyinin 2 santimetre kalınlığında külle kaplı olduğu, pistlerin en erken yarın kullanılabilir hale gelmesinin beklendiği kaydedildi.

200 KİŞİ PİSTİ TEMİZLİYOR

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta da başkent Nukualofa’ya su, jeneratör ve hijyen kitleri gibi yardımlar göndermek için C-130 askeri kargo uçaklarının hazır olduğunu ancak “Havalimanı pistinde biriken kül yığınlarının temizlenmesi gerektiğini” belirtti. Yeni Zelanda haber kanalı 1News, Tonga’da yaklaşık 200 kişinin pistin 100 metresini başarılı şekilde temizlediğini ancak daha temizlenmesi gereken çok alan olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

YARDIM GEMİSİ 3 GÜNDE GİDECEK

Hava erişimi mümkün olmayınca komşu Yeni Zelanda, bölgeye erzak gemisi gönderme kararı aldı. Ancak yardımın ulaşmasının günler sürebileceği belirtildi. Bakan Mahuta; Tonga’ya su, afet yardım malzemeleri ve bir kurtarma helikopteri taşıyan iki askeri geminin gönderileceğini ancak adaya ulaşmalarının üç gün sürebileceğini ifade etti.

Yeşil ada gri oldu... Tonga’ya yardıma kül engeli

EN BÜYÜK İHTİYAÇ TEMİZ SU

Tonga hükümeti felaket sonrası yaptığı ilk resmi açıklamada, şu ana kadar tespit edilen can kaybının 3 olduğunu bildirdi. Tamamen yıkılan bina sayısı toplamda 30’lar civarında kalırken en önemli sorun içme suyu eksikliği. Kül yağmuru ve tsunami ile taşınan tuzlu su, temiz su kaynaklarını kirletmiş durumda. Yetkililer, bölge halkının açık alanlarda maske takması ve su ihtiyacını şişe gibi kapalı olarak muhafaza edilen kaynaklardan karşılamasını tavsiye ediyor.

NE OLMUŞTU? 

Haberin Devamı

Yaklaşık 170 adadan oluşan Okyanusya ülkesi Tonga’nın başkenti Nukualofa’nın 65 kilometre kuzeyindeki yanardağ, geçen cumartesi şiddetli şekilde patlamıştı. Patlamanın ardından tüm Pasifik boyunca tsunami oluşmuş, deniz altından geçen fiber kabloların hasar görmesi nedeniyle Tonga ile telefon ve internet bağlantısı kesilmişti.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!