Yeni hedef Yemen

Güncelleme Tarihi:

Yeni hedef Yemen
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2002 01:56

ABD'nin art arda yaptığı operasyonlarla yakaladığı El Kaide militanları, teröre karşı savaşın artık Yemen'e odaklandığını gösteriyor. Pakistan'da yakalanan 20'nci korsan Binalşibh de, New York'ta ele geçirilen beş kişilik hücrenin üyeleri de Yemenli.

Usame bin Ladin'in bile şu anda Yemen'de olabileceği söyleniyor. Başarılı operasyonlar üzerine ABD Başkanı Bush, ‘‘Katilleri birer birer avlıyoruz’’ dedi.

PAKİSTAN'da yakalanan 11 Eylül'ün 20'nci korsanı Remzi Binalşibh ve New York'ta ele geçirilen 5 El Kaide üyesinin daha Yemenli çıkmaları üzerine gözler Arabistan Yarımadası'nın güneyindeki bu ülke üzerine çevrildi. ABD, terörizme karşı savaş operasyonlarını bu ülkedeki El Kaide faaliyetleri üzerinde yoğunlaştırmaya başladı. Üst düzey bir Amerikan yönetimi yetkilisi, ‘‘Yemen, ABD ve müttefik güçlerin ilgisinin arttığı bir bölge olmaya başladı’’ dedi.

The Washington Post gazetesine göre, Pakistan'da geçen hafta 11 Eylül'ün planlayıcılarından Remzi Binalşibh'ın da aralarında bulunduğu 9 Yemenli ile New York'ta Yemen asıllı Amerikalı 8 kişilik bir hücrenin 5 üyesinin yakalanmaları, ABD askeri ve istihbarat yetkililerinin terör şebekesini çökertmek amacıyla Afganistan'ın ötesine geçerek yoğun ve gizli çabalar içine girdiğinin göstergesi.

Geçen ay Yemenli yetkililer, iki El Kaide üyesinin elinde kazayla patlayan bombanın ölümlerine yol açması üzerine harekete geçerek, başkent Sana'da nar kasaları içinde 300 kilo plastik patlayıcı ele geçirmişti. ABD, Yemen'de gizlenen birkaç üst düzey El Kaide yöneticisinin izini bulmakta özellikle kararlı. Bunlardan Ebu Ali el Hariti, Ekim 2000'de Yemen'in Aden limanında USS Cole gemisine düzenlenen bombalı saldırıyı organize etmek şühpesiyle aranıyor. Pakistan'da yakalanan Binalşibh'in de bu saldırıya yardımcı olduğu söyleniyor.

Afganistan'da ABD güçlerinin elinde tutuklu bulunan bir El Kaide zanlısı yaz aylarında Yemen'deki hücre üyelerinin isimlerini vermişti. Önceki gün New York'un Buffalo banliyösünde yakalanan hücre üyelerinin de epeyce bilgi verdiği belirtiliyor.

BİN LADİN İHTİMALİ

ABD yetkilileri Usame bin Ladin'in bile Yemen'de saklanıyor olabileceği ihtimaline önem veriyorlar. Bir ABD istihbarat yetkilisi, ‘‘Yemen çok müsait bir yer. Eğer bin Ladin hayatta ise Pakistan'a ya da Yemen'e gitmiş olabilir’’ dedi. Ancak yetkili, Amerikan istihbarat ve askeri yetkililerinin varlığının artmasından dolayı Yemen'in yine de teröristler için pek de rahat bir yer olmadığını sözlerine ekledi.

El Kaide'nin kurmay kadrosu nerede

Usame bin Ladin: El Kaide'nin 45 yaşındaki liderinin öldüğünü ileri sürenler var. Ancak Pakistan ile Afganistan arasındaki denetimsiz dağlık bölgede saklandığı sanılıyor. Yeni bir ihtimal ise Yemen'de olabileceği şeklinde.

Eymen el Zevahiri: Mısır asıllı çocuk hastalıkları uzmanı. Bin Ladin'in üzerinde çok büyük ideolojik etkisi var. En son mart ayında Afganistan'ın doğusunda görüldüğü ileri sürüldü. Halen hayatta olduğu ve Bin Ladin'in yanında veya yakınında olduğu tahmin ediliyor.

Halid Muhammed Şeyh: Üst düzey örgütçü ve ideolog. El Kaide faaliyetlerini Pakistan'dan Ortadoğu'ya yaymaktan sorumlu. Halen Karaçi veya yakınlarında olduğu sanılıyor.

Muhammed Memduh Salim: Çok deneyimli bir örgütçü. 1998'te Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine düzenlenen saldırılarda kilit rol üstlenmişti. Geçen hafta Karaçi'de yakalandığı ileri sürülüyor.

Ebu Zübeyde: Afgan savaşının ardından El Kaide şebekesinin liderliğini üstlenen genç bir Filistinli. Geçen martta Pakistan'ın Faysalabad kentinde FBI-Pakistan ortak operasyonunda yakalandı.

Muhammed Atıf: El Kaide'nin askeri kanat sorumlusu. O da Mısırlı. Geçen yıl kasım ayında Afganistan'da ABD'nin füze saldırısı sonucu öldü.

New York'ta yakalanan hücre saldırı emri bekliyordu

NEW York'un banliyölerinden Buffalo'da önceki gün düzenlenen bir operasyonla ele geçirilen Yemen kökenli 5 kişinin Amerikalı Taliban John Walker Lindh'le birlikte Afganistan'daki El Faruk kampında eğitim aldıkları ve terörist saldırı için emir beklemek üzere ABD'ye geri gönderildikleri belirlendi. Yakalanan beş kişinin tamamı Yemen kökenli ve ABD doğumlu.

ABD Adalet Bakanlığı Müsteşarı Larry Thompson, ‘‘Bu beş kişinin yakalanmaları ABD'nin terörizmle savaşında önemli bir zaferdir. Bir El Kaide hücresi çökertildi diyebiliriz’’ dedi.

Yakalanan Şafal Mosed (24), Faysal Galab (26), Sahim Alwan (29), Yasin Tahir (24) ve Yahya Goba (25) adlı kişiler, El Kaide'ye yardım ve yataklıkla suçlanıyor. Zanlıların 15 yıla kadar hapis cezaları alabileceği kaydediliyor.

Terör zanlılarının bölgede yaşayan Müslümanlarca ihbar edildiğini belirten Amerikan Adalet Bakanlığı yetkilileri, zanlıların herhangi bir saldırı hazırlığında olduklarına dair ellerinde bir bilgi bulunmadığını kaydettiler.

Zanlılardan Sahim Alwan FBI'ya verdiği ifadede, geçen yıl Bufallo'dan 6 kişiyle birlikte Afganistan'daki eğitim kampına gittiklerini itiraf etti. Alwan, ateşli silahlar, uçaksavar silahları, din ve cihad dersleri ile intiharı bir silah olarak kullanmanın caiz olduğuna dair dersler aldıklarını söyledi.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Larry Thompson, yakalanan kişilerin eğitim aldıkları El Faruk kampında bulundukları sırada Usame Bin Ladin'in burayı ziyaret ettiğinin sanıldığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!