Yeni bir Türkiye-İsviçre maçına seve seve gelirim

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir Türkiye-İsviçre maçına seve seve gelirim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

İsviçre Cumhurbaşkanı Moritz Leuenberger, Davos’ta Başbakan Erdoğan’la görüştükten sonra, olaylı maçtan Ermeni meselesine kadar özel açıklamalarda bulundu. Leuenberger, "Dostluklar üzerinde bazen kara bulutlar dolaşabilir, önemli olan bu bulutları dağıtmaktır. Yeni bir Türkiye-İsviçre maçına seve seve gelirim" dedi.

İsviçre Cumhurbaşkanı Hürriyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Başbakan Erdoğan ile yaptığınız görüşmede iki ülke ilişkileri arasında engel teşkil eden taşları temizleyebildiniz mi?

- Çok samimi söyleyim. Biz iki ülke ilişkilerini engelleyen taşlar bulunmadığını tespit ettik. İsviçre ile Türkiye arasında gerek ekonomik, gerekse siyasi olarak çok köklü olan ilişkileri devam ettirmemek için hiçbir neden yok. Çok açık konuştuk ve bu ilişkileri, özellikle de ticari ilişkileri daha nasıl derinleştiririz, nasıl yenileriz sorusunu öne çıkardık. Sayın Erdoğan Türkiye’nin yatırım yapmak için çok cazip bir ülke olduğunu anlattı.

İki ülke arasında bazı sorunlar da yok değil ama, olaylı Türkiye-İsviçre maçı, Ermeni meselesi gibi?

- Elbette bazı tartışmalı konuları da ele aldık ve dedik ki: "Biz bir maçta çıkan olaylar nedeniyle ilişkilerimizin etkilenmesine izin vermeyiz. Burada kararı FIFA’ya bırakırız. Kararı FIFA versin ve bu sorunu o halletsin." Ermeni meselesiyle ilgili soruna gelince, ben dedim ki, 2. Dünya Savaşı’nda bizim de İsviçre olarak rolümüz oldu. Biz bunu tarihçilere bıraktık, tartıştık ve kendi tarihimizle hesaplaşıp biz bu rolümüzü kabul ediyoruz dedik. Türkiye’de aynı yolu izliyor, bir tarih komisyonu kuruldu, bu komisyon tarihi belgeleri inceliyor.

Ama İsviçre soykırımı yoktur demeyi yasaklıyor. Bu konuda Türk Tarih Komisyonu Başkanı hakkında soruşturma var.

- Evet bizim böyle bir yasamız var. Bu soruşturma bağımsız mahkemelerin işi. Şunu söyleyim, bazen dostluklar üzerinde kara bulutlar dolaşabilir, ama önemli olan bu bulutları dağıtmaya istekli olmaktır.

Bir Türkiye İsviçre maçı yapılsa ve siz davet edilseniz, gidip bu maçı izler misiniz?

- Elbette, seve seve böyle bir maçı izlemeye giderim. Ayrıca 2008 Avrupa Şampiyonası İsviçre’de yapılacak ve Türkiye’yi bekliyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!