Yeni AB ülkerinde ücret patlaması

Güncelleme Tarihi:

Yeni AB ülkerinde ücret patlaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2007 09:37

AB’ye yeni katılan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde özellikle bankacılık, madeni eşya ve yerel yönetimler alanında çalışanların ücretlerinde büyük artışlar görüldü. Romanya’da 2005 yılında bankacılık sektöründe ücretler yüzde 52.3 arttı, bir yıl sonra ise ülke ortalamasının altında kaldı.

Haberin Devamı

Avrupa’da yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirme alanında çalışmalar yapan AB’ye bağlı Eurofond adlı kuruluşun “Avrupa Endüstriyel İlişkiler Gözlem Raporu (EIRO)” yayınlandı. Rapora göre Avrupalı işçilerin ortalama ücretlerinde 2005 ve 2006 yılları arasında önemli artışlar meydana geldi. Ancak AB’nin eski 15 üyesiyle 12 yeni üye arasında eğilimler ve ücret artış oranı konusunda önemli farklılık da ortaya çıktı. 2005 ile 2006 arasında AB ülkelerinde tüm sektörlerde ortalama ücret artışı sıralamasında yeni katılan ülkelerin üst sıralarda yer alması dikkat çekti.

ROMANYA’DA BANKACILARA YÜZDE 52 ZAM YAPTILAR

2004’te AB’ye yeni üye olan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri bir sonraki yıl en fazla ortalama nominal ücret artışını bankacılık sektöründe sağladı. Bankacılık sektörü çalışanlarının ücretlerinde artış yüzde ortalama 13.6 oldu. Banka çalışanlarının ücretlerindeki artış bu ülkelerdeki genel ortalamanın 6.1 puan üzerinde meydana geldi.

Rakamın yüksek çıkmasına özellikle Romanya’daki büyük ücret artışları da katkıda bulundu. Romanya’da tüm sektörlerdeki ortalama ücret artışı yüzde 5.9 olurken bankacılık sektöründeki ücret artışları 2005’te ortalamanın on katı yani yüzde 52.3 oldu.

Yeni AB ülkelerinde bankacılığı, ortalama yüzde 8 ücret artışının görüldüğü madeni eşya sektörü ve yüzde 6.9 artışın görüldüğü yerel yönetimler izledi.

2006’DA ÜCRET ARTIŞLARI

AB’ye yeni katılan ülkelerde 2006’da ise yerel yönetimlerde ücretler ortalama yüzde 9.8 arttı. Bunu madeni eşya sektörü yüzde 7, bankacılık sektörü ise yüzde 4 ile izledi, ancak son ikisindeki artışlar genel ücret artışlarının altında kaldı.

2005 yılında AB’ye yeni üye devletlerdeki ücret artışları eski AB ülkelerindeki ücret artışı ortalamasının, bankacılıkta 10.4, madeni eşya sanayinde yüzde 4.9, yerel yönetimlerde ise yüzde 4.3 üzerinde seyretti. 2006’da ise aradaki boşluk azaldı. 2006’da yeni AB üyelerinde ücret artışları, eski üyelerdeki ücret artışlarından, yerel yönetimlerde yüzde 6.7, madeni eşya sanayinde yüzde 3.7, bankacılıkta ise yüzde 1.2 fazla oldu.

Enflasyonla bağlantılı olan ücret artışları toplu sözleşmeler sonucu sağlanırken AB’ye yeni giren ülkelerde hizmet altyapısının geliştirilmesine yönelik desteği de yansıttı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!