Yemen'de 'Öfke Günü'

Güncelleme Tarihi:

Yemende Öfke Günü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 00:00

Yemen’de 20 binden fazla hükümet karşıtı gösterici bugün “Öfke Günü” yürüyüşü için Sana sokaklarını doldurdu. Devlet Başkanı Salih’in 2013’te görevi bırakacağını açıklaması protestocuları sakinleştirmeye yetmedi. Düzenlenen protesto gösterilerinde bir olay yaşanmazken, Sana'da bulunan muhabirler göstericilerin öğlen saatlerinde dağıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

'ÖFKE GÜNÜ'NDE ON BİNLERCE KİŞİ SOKAKTA

 

30 yıldan fazladır Abdullah Ali Salih yönetimindeki Yemen'in başkenti Sana'da bugün hükümet karşıtı protestolar düzenlenirken, Salih yandaşları başkentin önemli noktalarına yerleştirdikleri hoparlörlerle vatandaşlara hükümet yanlısı karşı protestolara katılma çağrısı yaptı.   

 

Sabah saatlerinden itibaren Sana Üniversitesi önünde toplanmaya başlayan ve Tunus ile Mısır’da iktidarı sallayan gösterilerden ilham alan geniş kalabalık, Arap Yarımadası’nda son iki hafta içindeki en büyük gösteriyi düzenledi.

 

Öte yandan üniversitenin yaklaşık 2 kilometre uzağında bulunan, şehir merkezindeki Tahrir Medyanı'nda da yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla Salih'e destek gösterilerinin yapıldı. Ancak iki grup da öğle saatlerinde olaysız dağıldı. Polisin grupların karşı karşıya gelmemesi için devreye girdiği belirtildi.

 

Haberin Devamı

Özellikle 29 Ocak'taki gösterilerde yaşanan çatışmalar dolayısıyla tarafların karşı karşıya geldiği "Öfke Günü"nde de tansiyonun yükselmesi bekleniyordu.

 

Bu arada ilk olarak hükümet karşıtı protestoların da Tahrir Meydanı'nda yapılması planlanıyordu, ancak Salih yanlılarının erken davranarak meydanı kapatması dolayısıyla gösteriler üniversiteye taşındı. Yapılan açıklamada "İktidar partisi ve partiye bağlı silahlı unsurlar meydanı tuttu" denildi.        

 

ADEN'DE İKİ YARALI VAR

Bu arada ülkenin güneyinde bulunan Aden şehrinde düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda olaylar çıktı.

 

Görgü tanıkları polisin göstericilere müdahalesi sonucu iki kişinin yaralandığını belirtti.

 

Haberin Devamı

"ADALET AYAKLANMASI"  

Sana'da muhaliflerden oluşan Ortak Forum ittifakının üyelerinden olan İslamcı Islah Partisi milletvekili Necib Ganem, "Buraya yolsuzluğa bulaşmış ve zorba bir rejimi devirmeye geldik. Adalet ayaklanması Tunus'ta başladı, bugün Mısır, yarın da Yemen adaletsizlikten arınmış bir yer olacak" dedi.

 

Ortak Forum'dan birçok konuşmacı da benzer ifadelerle, Salih rejiminin sonu gelene kadar "barışçıl mücadele"yi sürdüreceklerinin mesajını verdi.

 

Sana Üniversitesi önünde toplanan protestocular, “Halk rejim değişikliği istiyor” ve “Yolsuzluğa son, diktatörlüğe son” sloganları attı. "30 yıldır verilen sözler, 30 yıldır söylenen yalanlar" gibi pankartlar da dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

MISIR'LA DAYANIŞMA

Protestocular 10 günden bu yana Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in yönetimine karşı protestolarını sürdüren ve Mübarek'in koltuğunu sallayan Mısırlılarla dayanışma içinde olduklarını da söyledi.

 

Polisin müdahale etmediği göstericiler, "Allah Hüsnü Mübarek zorbasına karşı Mısır halkına yardım etsin" diye slogan attı.

 

TAHRİR MEYDANI'NDA HÜKÜMET YANLILARI

Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce hükümet yanlısı ise "Ali Abdullah Salih'in yanındayız, Yemen'in yanındayız" yazılı pankartlar taşıdı.

 

Hükümet yanlıları protestocuların Yemen'i yok etmek istediğini belirterek, "Yıkıma hayır, tahriklere hayır" sloganları attı.

TAVİZLER ETKİLİ OLMADI
Arap dünyasında yayılmakta olan huzursuzluğun kendi ülkesinde daha fazla büyümesini önlemek için Salih, dün 2013’te görev süresi dolduktan sonra bir daha aday olmayacağını, yerine oğlunun da geçmeyeceğini açıklayarak bir dizi siyasi taviz verdi. Ancak Yemenli liderin bu girişimleri halkın geniş çaplı protestolar düzenlemesine engel olamadı.

Haberin Devamı


Bugünkü protestoların organizatörlerinden biri olan Veil Mansur, Yemenlilerin Salih’in tavizlerinden memnun olmadığını söyledi. “Bugünkü protestolar Salih’in üzerinde daha büyük ve yeni baskılar oluşturacak. Başkan muhalefete daha fazla taviz vermek zorunda kalacak” dedi ancak bu tavizlerin ne olduğunu açıklamadı.

 

İslamcı Islah Partisi’nden Muhammed Kahtan, “Gösteriler planlandığı gibi devam edecek” derken Ortak Forum ittifakından Muhammed el Sabri, Salih’in “Protestoları durdurun” çağrısının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

 

Ancak Sabri, “başkanın açıklamasını değerlendireceklerini” de sözlerine ekledi.   

 

YEMEN DE ABD'NİN MÜTTEFİKİ

ABD’nin El Kaide’yle mücadelesinde en önemli müttefiki olan Yemen Beyaz Saray’ın Ortadoğu politikaları için çok kilit bir rol oynuyor.

 

Haberin Devamı

Ancak bölgenin hasta adamı Yemen'de yaşanacak bir iktidar boşluğunun yaratacağı riskler diğer ülkelerden daha büyük. El Kaide'nin Arap Yarımadası'ndaki güçlerinin yuvası olan ve terörist hareketlerle mücadele etmeye çalışan Yemen ayrıca güneyde bölünme, kuzeyde Şii isyancılar ve ülke genelinde fakirlik sorunlarıyla boğuşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!