Yeltsin, Duma'yı dize getirdi

Güncelleme Tarihi:

Yeltsin, Dumayı dize getirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekilleri Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile giriştikleri restleşmede geri adım atarak Yeltsin'in başbakanlığa atadığı Sergey Kriyenko'yu onayladı.

Kiriyenko'yu 2 kez reddeden milletvekilleri dün yapılan 3'ncü tur gizli oylamada güvenoyu için gerekli 226 rakamını 25 oy aşarak 251 ‘evet’ oyuyla başbakanlık koltuğuna oturttu. Yeltsin'e meydan okuyan ‘hayır’cılar 25 oyda kaldı.

Yeltsin'in sert ve kararlı tutumu karşısında 35 yaşındaki genç ve deneyimsiz Kiriyenko'yu onaylamak zorunda kalan milletvekilleri böylelikle kendi koltuklarını da korumuş oldular. Çünkü eğer parlamento bu kez de Kiriyenko'ya güvenoyu vermeseydi, Yeltsin anayasal yetkisini kullanarak parlamentoyu dağıtacaktı.

Duma'dan güvenoyu alan Başbakan Sergey Kiriyenko'nun kesin atama kararnamesi vakit geçirilmeden Yeltsin tarafından imzalandı. Sonuçta Kiriyenko Rusya'nın en genç başbakanı oldu.

Dünkü oylamanın en önemli sonuçlarından biri de, ana muhalefet Komünist Partisi'nin çalkantı içine girmesi oldu. Gennadi Zyuganov liderliğindeki parti yönetiminin tüm engellemelerine karşın Duma'nın feshedilmesini istemeyen bazı Komünist milletvekilleri Kiriyenko lehine oy kullandı.

Partisi oylama konusunda bölünen ana muhalefet lideri Zyuganov ise oylamayı eleştirdi. Zyuganov, oylamanın meşru olmadığını öne sürerek, ‘‘Eski politikalar devam ediyor. Herkes tehdit altında bırakıldı. Açık oylama olmalıydı ve kimin ne yönde oy kullandığı görülebilmeliydi’’ diye konuştu.

YELTSİN'E ELEŞTİRİLER

Bu arada Duma ile kapışmasından zaferle çıkan Yeltsin'e yönelik eleştiriler artıyor. Muhalefet çevreleri, birer hafta arayla yapılan ilk iki oylamada Duma'dan gerekli desteği alamayan Kiriyenko'nun şimdi meclis aritmetiğinde herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen nasıl olup da güvenoyu aldığını sorgulamaya başladılar. Bu kapsamda yoğunlaşan eleştiriler Yeltsin'i diktatörce uygulamalarda bulunmakla suçluyor.

Rusya'daki durumun en iyi özetini ise bir milletvekili ‘‘Yeltsin bu gidişle elindeki yetkilere dayanarak Duma kapıcısını bile başbakan yapar’’ şeklindeki sözleriyle dile getirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!