Yaşayan tarih 113 yaşında hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Yaşayan tarih 113 yaşında hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 00:00

ABD’de yaşayan en yaşlı Afrika kökenli, siyahi vatandaş olan Mississippi Winn, 113 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Haberin Devamı

Ölümü Guinness Rekorlar Kitabı’nın kayıtlarının teyit edilmesinden sorumlu Yaşlılık Sorunları Araştırma Grubu’ndan Robert Young tarafından duyurulan Winn’in ABD’de hayatta kalan ve ailesinin her iki üyesi de köle olan iki kişiden biri olduğu ifade edildi.

 

Young, doğum kağıtlarına göre Winn’in her iki ebeveyninin de Amerikan İç Savaşı’nın bitiminden önce doğduğunu söyledi.

 

Öte yandan Winn’in inci kuşaktan yeğeni olan Mary C. Hollins, halasının böyle bir şey söylemediğini belirterek, “Kendisine anne-babasını sorduğumuzda ‘Ben bu konuda pek bir şey bilmiyorum’ derdi” dedi.

 

Haberin Devamı

Young ise Winn’i en son Temmuz 2010’da ziyaret ettiğini ve kadının yaşına göre çok sağlıklı olduğunu belirtti. “Kaç yaşında olduğunu sordum, 113 olduğunu ama kendisini daha genç hissettiğini söyledi. ‘Önümüzdeki yıl görüşürüz’ demişti, ancak maalesef böyle bir şey olmadı” dedi.

 

10 YIL ÖNCEYE KADAR TEK BAŞINA YAŞIYORDU

Hollins dün yaptığı açıklamada, halasının son zamanlara kadar hem fiziksel hem de zihinsel olarak çok sağlıklı olduğunu söyledi. Winn’in yaşlılara saygı gösterilmesi gerektiğine inanan “güçlü iradeli, disiplinli” bir kadın olduğunu söyledi.

 

“103 yaşına kadar tek başına yaşadı” diyen Hollins, Winn’in her işini kendi kendine gördüğünü, her gün yürüyüşler yaptığını anlattı.

 

Hiçbir zaman evlenmeyen Winn, çocuk bakıcılığı ve aşçılık yapmıştı. Hayatının neredeyse tamamını Louisiana’da geçiren yaşayan tarih, sadece 1957 ile 1975 yılları arasında Seattle’da yaşamıştı.

 

Hollins, “Bu kadar uzun yaşamasının nedeni hayatı olduğu gibi kabul etmesiydi. Hiçbir şeyin kendisini üzmesine izin vermez, bizim yaptığımız şeylerde çok heyecanlanırdı” dedi.

 

Haberin Devamı

AİLECEK UZUN ÖMÜRLÜLERMİŞ

Winn, memleketi Shreveport’ta tanınmış bir isimdi. Geçtiğimiz yıl Shreveport Belediye Başkanı Winn’in doğum günü olan 31 Mart tarihini, “Bayan Mississippi Winn Günü” olarak ilan etti.

 

Belediye’nin yayımladığı biyografisine göre Winn, sekiz kardeşten biriydi. Biyografide Winn’in kız kardeşinin de 2000 yılında 100 yaşındayken öldüğü belirtildi.

 

“Babası adını Mississippi koymuştu ama annesi hep tatlım derdi” ifadeleri kullanılan biyografide Winn’in en büyük hobisinin dikiş dikmek, en sevdiği kitabın ise İncil olduğu belirtildi.

 

Winn’in ölümüyle 112 yaşındaki Mannie Rearden, ABD’deki en yaşlı siyahi vatandaş oldu. Teksas’ta yaşayan 114 yaşındaki Eunice Sanborn ise dünyanın en yaşlı insanı unvanını koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!