Yasak zulme döndü

Güncelleme Tarihi:

Yasak zulme döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2016 23:29

Nice’te polisin sahildeki bir kadının ‘burkini’sini çıkarmaya zorladığı görüntüler, Fransa’da tesettür mayolara yasak tartışmasını iyice alevlendirdi. Yasak karşıtları olaya büyük tepki gösterdi.

Haberin Devamı

FRANSA’daki tesettür mayosu yasağı ile ilgili tartışmalar, sahil kenti Nice’te bir kadının sahilde polis tarafından kıyafetlerini çıkarmaya zorlanmasının ardından bir adım öteye taşındı.

Akdeniz sahillerindeki 14 belediye ile Nice belediyesi de ‘kamu düzenini tehdit ettiği’ ve ‘laiklik ilkesine aykırı olduğu’ gerekçesiyle, kadınların plajlarda burkini giymesini yasaklamıştı. Bu konuda tartışmalar sürerken, dün İngiliz basını, Nice sahilinde tunik giyen, başı örtülü bir kadının çevresini dört polisin sardığı fotoğraflar yayınladı.

‘GÜNÜN SORUSU’

Fotoğraflarda, sahilde tek başına güneşlenen kadın, polislerin zorlamasıyla üzerindeki mavi renkteki tuniği çıkarırken görülüyor. Fotoğrafın kaynağı, kadının kimliği, polisin kadınla yaptığı konuşmanın ayrıntıları bilinmese de görüntüler büyük tepki çekti.

Haberin Devamı

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa Medya Direktörü Andrew Stroehlein, ‘Twitter’dan, “Günün sorusu... Kamusal alanda kaç polis bir kadını üstünü çıkarmaya zorlayabilir” yazarak, Fransız polisini eleştirdi. Fransız feminist Caroline De Haas da “Çok utanç duydum” açıklaması yaptı.

‘ÜLKEMDE DIŞLANDIM’ 

YASAĞIN bir önceki kurbanı, tatil için ailesiyle Cannes’a gelen iki çocuk annesi Siham (34) olmuştu. Müslüman anne, önceki gün ‘görgü kurallarına uymayan ve laikliğe aykırı kıyafetle halka açık bir alanda bulunduğu’ için 11 Euro para cezasına çarptırıldı. Cezaya çarptırıldığı gün burkini ile değil başörtüsü ve normal bir kıyafetle plajda oturduğunu söyleyen Siham, “Büyük ihtimalle plajdaki birisi polise ihbarda bulundu. Çünkü üç polis doğrudan yanıma gelerek Cannes Belediyesi’nin kararıyla ilgili uyarı yaptı. Kendi ülkemde artık istediğim gibi giyinemiyorum. Polisin ceza kesmesiyle ülkemde reddedilmiş, dışlanmış hissettim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!