Yankı yapacak büyük bir zafer

Güncelleme Tarihi:

Yankı yapacak büyük bir zafer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2007 00:00

REUTERS:

Türkiye’nin İslamcı kökenli iktidar partisi AKP, genel seçimlerde oyların neredeyse yarısını alarak yankı yapacak bir zafer kazandı.

Bu zafer, Erdoğan’a da moral oldu. Beklenenden daha yüksek çıkan oyları iş dünyasına yakın olan partiye yeni reformlar için yetki verse de, muhtemelen laik seçkinlerle aradaki tansiyonu da arttıracak. Ekonomistler, finans çevrelerinin bu sonucu memnuniyetle karşılayacağını söylüyor.

AP: Seçim, 70 milyonluk Türkiye’de İslamcılarla laikler arasındaki dengenin belirlenmesi açısından kilit önem taşıyordu. AKP’nin başarısı, İslam ve demokrasinin bir arada yaşabileceğinin kanıtı olarak görülüyor. Yeni Meclis’i en çok cumhurbaşkanı seçimi ve PKK sorunu zorlayacak.

AFP: AKP, mutlak bir zaferle beş yıl daha iktidarda kalmayı garantiledi. Seçim, Erdoğan hükümetine güçlü bir güvenoyu oldu. Fakat AKP, yükselen oyuna rağmen, Meclis’e giren daha fazla sayıda parti yüzünden sandalye kaybedecek.

New York Times: Sonuçlar, kurulu düzene atılan bir tokat. Türkiye’de istikrarın sürmesi ABD için önemli.

DPA:
AKP’nin yüzde 50’lik oy oranıyla seçimin kesin galibi. MHP’nin yaptığı oy patlaması da dikkat çekici.

Mega, Antena ve Alpha (Yunan televizyonları): Erdoğan’ın büyük zaferi. Bozkurtlar parlamentoda.

ORF (Avusturya devlet televizyonu): 27 Nisan bildirisi ve Cumhuriyet mitingleri AK Parti’ye oy kazandırdı.

ABD: Türkiye’de demokrasi zaferi

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu müsteşar yardımcısı Matt Bryza, Türkiye’de yapılan seçimlerin, Türk demokrasisi açısından büyük bir başarı olduğunu söyledi. Bryza, "Türk demokrasisi, nasıl çalıştığını bir defa daha gösterdi. Bu seçim, Türk anayasal süreçlerinin ve laik demokrasisinin nasıl çalıştığının bir başka örneği" dedi ve seçimlerin, tamamen hür ve adil biçimde gerçekleştiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!