Yanardağ patladı: İzlanda’da kızıl alarm

Güncelleme Tarihi:

Yanardağ patladı: İzlanda’da kızıl alarm
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 07:00

İzlanda’nın güneydoğundaki Reykjanes Yarımadası’nda bulunan bir yanardağ patladı. Patlama, aylardır bölgede meydana gelen binlerce depremin ardından gerçekleşti. Alarm seviyesinin yükseltildiği bölgeden 4 bin kişi tahliye edildi.

Haberin Devamı

İzlanda’da aylardır devam eden depremlerin ardından yanardağ patladı. İzlanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Reykjanes Yarımadası’ndaki patlama, önceki gün 22.17’de başladı. Bir yarıktan fışkıran ve kızıl duman bulutlarıyla çevrili lavlar onlarca metre yayıldı. Başbakan Katrín Jakobsdottir, “En iyisini umuyoruz ama bunun önemli bir patlama olduğu açık” dedi.

Yanardağ patladı: İzlanda’da kızıl alarm

KASABAYI TEHDİT EDİYOR

Yetkililerin binlerce kişiyi tahliye etmesine, ünlü Blue Lagoon jeotermal kaplıcasını kapatmasına neden olan ve haftalardır devam eden çok sayıda depremin ardından başkentin güneybatısındaki yarımadada bir patlama bekleniyordu.

Haberin Devamı

Yanardağ patladı: İzlanda’da kızıl alarm

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yanardağın yaklaşık dört kilometre uzunluğunda bir çatlak açtığını ve güney ucunun balıkçı kasabası Grindavik’ten sadece üç kilometre uzakta olduğunu duyurdu. Patlamanın yoğunluğunun dengelendiği ve aktivitenin azaldığı ancak ne kadar süreceğinin tahmin edilemediği belirtildi.

Yanardağ patladı: İzlanda’da kızıl alarm

4 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Sivil Savunma Dairesi Başkanı Vidir Reynisson, yerel bir televizyon kanalına verdiği demeçte, insanları bölgeden uzak durmaya çağırdı ve “Bu bir turist patlaması değil” dedi. Ekim ayından bu yana Reykjanes Yarımadası’nda, bir volkanik patlamanın habercisi olabilecek binlerce deprem tespit edildi. 11 Kasım’da bir balıkçı limanı olan Grindavik’ten yaklaşık 4 bin kişi tahliye edildi. Bölge sakinleri, bir günde meydana gelen yüzlerce depremin yollara ve binalara zarar verdiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!