'Yalnız kurt'ların elebaşısı öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Yalnız kurtların elebaşısı öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2016 21:18

Dünya, IŞİD’in 2 numarası Adnani’nin öldürülmesini konuşuyor. ABD de Rusya da Suriye’de düzenledikleri saldırılarla Adnani’yi öldürdüklerini açıkladılar. Uzmanlara göre, Adnani’nin İstanbul, Paris ve Brüksel’deki terör saldırılarıyla bağlantısı vardı. Batı’da örgütten bağımsız saldırı düzenleyen ‘yalnız kurt’ diye tabir edilen teröristlerin de elebaşısıydı. ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Adnani'yi biz öldürdük" iddiasında bulunan Rusya'nın açıklaması için "Şaka gibi" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Terör örgütü IŞİD’e yakınlığıyla bilinen Amak ajansı, önceki gün örgütün sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani’nin, “Halep’teki bir saldırıyı püskürtmek için operasyon yürütürken şehit olduğunu” duyurmuştu. Haberde Adnani’nin nasıl öldüğü ve ne zaman öldüğü açıklanmadı, “sadece intikamının alınacağı” belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook da IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun, salı günü Halep’te Suriye-Türkiye sınırı yakınındaki El Bab yakınlarında Adnani’yi hedef alarak hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıklarken, bu saldırıda IŞİD’in 2 numarasının ölüp ölmediğini doğrulamadı.

New York Times gazetesine konuşan iki yetkili, Amerikan insansız hava aracının (İHA) Adnani’nin içinde olduğu aracı vurduğunu söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise dün kafaları karıştıran bir açıklama yaparak “Adnani, Rus hava saldırısında öldü” dedi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Rus Su-34 uçaklarının salı günü Halep kenti yakınlarındaki Maaratat-um-hauş bölgesinde düzenlediği operasyonda 40 militandan oluşan bir grubun hedef alındığı, bombardımanda ölenler arasında Adnani’nin de yer aldığı belirtildi. Açıklamada, El Adnani’nin öldürüldüğünün birkaç istihbarat kanalı üzerinden doğrulandığı da iddia edildi.

Haberin Devamı

CAMP BUCCA'DA HAPİS YATTI
Peki, Suriye savaşında iki büyük aktör olan ABD ile Rusya’nın “biz öldürdük” yarışına girdiği, bazı yönleriyle IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’den ‘daha tehlikeli’ gösterilen Adnani kimdi. IŞİD’in kurucu üyelerinden ve Bağdadi’nin ardından en güçlü ikinci isim olan Adnani, 1977’de Suriye’nin kuzeyindeki İdlib eyaletinin Binniş kasabasında doğdu. Asıl ismi Taha Subhi Fellaha. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre yoksul olan ailesi, meyve ve zeytin bahçelerinde çalışarak geçimini sağlıyordu. ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal etmesinin ardından bu ülkeye geçen ilk yabancı savaşçılardan biriydi. 2005’te ABD kuvvetleri tarafından Anbar’da yakalandı. IŞİD’in doğduğu yer olarak gösterilen Irak’taki Bukka hapishanesinde (Camp Bucca) yattı, beş yıl sonra serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Yalnız kurtların elebaşısı öldürüldü

SALDIRILARIN ORGANİZATÖRÜ
El Kaide’nin Irak’taki lideri, 2006’da öldürülen Zerkavi ile yakın ilişkiler kurdu. 2011’de El Kaide tarafından Culani’yle beraber Nusra Cephesi’ni kurmak üzere Suriye gönderildi. IŞİD’in Kaide’den ayrılmasıyla ve Suriye ve Irak’ta “hilafeti” ilan etmesiyle örgütün propaganda mekanizmasında önemli rol oynadı. Batılı gizli servislerin elde ettiği bilgilere göre örgütün sözcüsü olan, Şura Konseyi üyesi Adnani, Avrupa’da düzenlenen saldırıların organizasyonundan da sorumlu. ‘Yalnız kurt’ saldırılarının mimarıydı. Adnani, Avrupa’daki sempatizanlara yönelik bir cihat çağrısında ellerindeki imkanlarla saldırmaları çağrısı yapmıştı. 2014’te ABD ve BM Güvenlik Konseyi tarafından terör listesine alındı. ABD Dışişleri,  2015’te, Adnani’nin yakalanmasına yardımcı olacak bilgileri verenlerin 5 milyon dolarla ödüllendirileceğini açıklamıştı.

1800 KİŞİNİN KATİLİ
Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’a göre Adnani 1800’den fazla kişinin öldüğü, 4500’e yakın kişinin yaralandığı farklı saldırılarla bağlantılı. AFP Ajansı’na açıklama yapan bir Pentagon yetkilisi, Adnani’nin Brüksel, İstanbul ve Paris’teki saldırılarla doğrudan bağlantısının olduğunu söylerken “Eğer haber doğruysa öldürülmesi IŞİD’e büyük bir darbe” dedi. Adnani’nin çağrısının ardından gerçekleşen saldırılardan biri de 28 Haziran’da 45 kişinin öldüğü İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısı idi. ‘en etkili cihatçı’Analist Aymenn el-Tamimi ise Adnani’nin ölümünün “sembolik bir anlam taşıdığı” ve “örgütün parçalanmasına yönelik bir işaret” olduğunu söylerken “Eğer koalisyon uçakları onu vurduysa bu uluslararası koalisyonun IŞİD milislerine yönelik istihbarat bilgilerinin etkisinin çok güçlü olduğunu gösterir. Aksi takdirde mümkün olmazdı” dedi. Terörizm araştırma ve analiz firması Kronos Advisory’den Michael S.Smith II ise “Son 10 yılda, Batı’da şiddet eylemi planlama ya da şiddeti teşvik etme söz konusu olduğunda hiçbir cihatçı grubun liderliği El Adnani kadar kararlı ya da etkin olmadı” dedi. Gazeteci Graeme Wood de “Örgütün stratejik lideriydi, özellikle Batı’ya yönelik saldırılarda” yorumunda bulundu. 

KİMLER ÖLDÜRÜLDÜ
Suriye’de ve Irak’ta büyük toprak kaybeden IŞİD’in bu yıl birçok üst düzey ismi hava saldırılarında öldürüldü:

Haberin Devamı

- 13 Temmuz’da “Çeçen Ömer” olarak da bilinen IŞİD’in “Savaş Bakanı” Ömer Şişani’nin öldürüldüğü açıklandı.
- 6 Mayıs’ta “Anbar vilayetinin askeri emiri” olarak bilinen Ebu Vahib, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırısında öldürüldü.
- 25 Mart’ta ABD Savunma Bakanı, “IŞİD’ın Maliye Bakanı” olarak nitelendirdiği Abdülrahman Mustafa El Kaduli’nin öldürüldüğünü açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!