Yalancı şahin Libby’ye 30 ay hapis

Güncelleme Tarihi:

Yalancı şahin Libby’ye 30 ay hapis
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2007 00:00

CIA ajanı Valarie Plame’in adının basına sızdırılmasıyla patlak veren "ajangate" skandalının tek sanığı olan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin sağ kolu Lewis Libby 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 250 bin dolar para cezasına da mahkum olan Libby, geçen Mart’ta, adaleti engellemek, yalan beyanda bulunmak ve FBI’ya yalan söylemekten suçlu bulunmuştu.

Washington’da ceza kararını veren Yargıç Reggie Walton, "Ülkenin refahı ve güvenliğini ellerinde tutarak bu koltukları işgal edenler, bir sorun yaratmamak için özel bir yükümlülüğe sahipler" dedi. Lewis Libby, 1987’de patlak veren İran-Contra skandalından bu yana hapis cezasına çarptırılan en üst düzeyli Beyaz Saray yetkilisi oldu. "Günah keçisi" yapıldığı savunulan Libby, Irak Savaşı’nın mimarlarından biri olarak tanınıyor.

ABD Başkanı George W. Bush, "Libby’nin ailesi için üzüldüğünü" fakat karara karışmayacağını bildirdi. Cheney ise, cezayı "trajedi" olarak nitelemekle yetindi.

CIA ajanı Valerie Plame, kocası olan eski büyükelçi Joseph Wilson’ın Bush Yönetimi ile Irak konusunda ters düşmesi üzerine 14 Temmuz 2003’te deşifre edilmişti. Plame’in adını sızdıranın, eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage ve Bush’un danışmanı Karl Rove olduğu iddia ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!