Yahudilerden parasını aldı ilanı basmadı

Güncelleme Tarihi:

Yahudilerden parasını aldı ilanı basmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 02:38

AMERİKAN Washington Post gazetesi, Türk Yahudi Cemaati’nin sözde Ermeni soykırımı tasarısına karşı verdiği ilanı parasını almasına rağmen yayımlamadı. Gazeteden ilanın yayımlanmama gerekçesini soran cemaat yetkilileri "teknik sorun" yaşandığı mazeretiyle karşılaştı. Washington Post adına konuyla ilgili açıklama yapan Carlos Silva, "İlanı yayımlayamadığımız için özür dileriz. Konunun hassasiyetinin farkındayız. Sizin bu ilanın yayımlanması için gerekli herşeyi yerine getirdiğinizi biliyoruz. İlanın bugün yayımlanacağına dair sizi temin ediyoruz" ifadesini kullandı. Ancak gazetenin oylamanın yapıldığı gün ilanı yayımlamaması yine de kafalarda soru işaretleri yarattı. Sözkonusu ilanda 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu Ermenilerinin başına gelen ölüm, yıkım, tehcir olaylarının bir trajedi olduğu ancak tarihçilerin, soykırım teriminin bu trajedinin anlatımı için kullanılabilecek uygun kelime olduğu konusunda hemfikir olmadıkları vurgulanıyordu. İlanda bu nedenle Amerikan Kongresi’ne tasarıyı ret çağrısı yapılıyordu.

DIŞiŞleri’nden takdir

Bu arada Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermeni tasarısı konusunda "Türkiye’deki Yahudi cemaatinin tutumunun takdirle karşılandığı" belirtildi.

Bakanlık sözcüsü, "Toplumumuzun parçası olan Yahudi cemaatinin önde gelen temsilcileri, iş adamları, dernek yetkilileri, başlangıcından bu yana, Amerikan Kongresi’nin önünde bulunan 106 rumuzlu karar tasarısının haksız ve yanlış içeriğini reddetmişler; tasarının ele alınmasının Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vereceğini açıklıkla savunmuşlar ve gerek görüşmelerle, gerek mektup veya bildiri yayınlayarak yoğun gayret sarf etmişlerdir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!