Yabancı basın sonuçlara şaşırmadı

Güncelleme Tarihi:

Yabancı basın sonuçlara şaşırmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2007 19:48

Türkiye’nin seçimini Ankara’da kurulan basın merkezinde izleyen yabancı gazeteciler, ilk sonuçlara şaşırmadı. ANKA’ya konuşan gazeteciler, AKP’nin seçimi rahat kazanmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin seçimini Ankara’da kurulan uluslararası basın merkezinde izleyen yabancı gazeteciler, ilk sonuçlara şaşırmadı. ANKA’ya konuşan gazeteciler, AKP’nin seçimi rahat kazanmasını bekliyor.

NYT: “SEÇİM SONUÇLARI KURULU DÜZENE TOKAT”

Amerikan basını, AKP’nin büyük bir farklı galip çıktığı Türkiye'deki seçimlerin sonuçlarını kurulu düzene bir “tokat” olarak yorumladı.

New York Times gazetesi, Türkiye’deki seçimleri değerlendirdiği haberinde “Seçim sonuçlarının, Türkiye’nin kimin tarafından yönetilmesi gerektiği konusunda son bir yüzleştirmek için sahneyi hazırladığı”nı öne sürdü.

AKP’nin Anamuhalefet partisine göre çok büyük bir oy kazandığını belirten gazete, laik ve milliyetçi partilerin, AKP’nin “İslamcı bir gündem”i getirmeye çalıştığı için seçmenlerce cezalandıracağını öne sürdüklerini belirterek “Sonuçlar, kurulu düzene bir tokattır” diye yazdı.

Haberin Devamı

NYT, “NATO üyesi ve Amerika’nın sorunlu bir bölgedeki güçlü bir müttefiki olan Türkiye’nin istikrarı hayati önem taşıdığı”nı da kaydetti.

Seçmenlerin neden AKP için oy kullandıklarını da değerlendiren gazete, ekonominin AKP’nin iktidara gelmesinden bu yana büyüdüğünü, partinin de AB üyeliği için siyasi reformlar yaptığını yazdı.

FRANSIZ TV KANALLARI: AKP AÇIK ARA ÖNDE

Fransa'daki televizyon kanalları, akşam  ana haber bültenlerinde AK Parti'nin seçim başarısına geniş yer verdiler.

TF1, France2 ve France3 televizyon kanalları, AK Parti'nin, açık  farkla yarışı CHP ve MHP'nin önünde bitirdiğini ve mecliste güvenoyu  almak için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu duyurdu.

France2 televizyon kanalı, seçimlerle ilgili verdiği ikinci bir  haberde de, "Türkiye'nin enerji koridorlarının kesiştiği bir bölgede  bulunduğunu" hatırlattı ve "AB için Ankara'nın Rusya karşısında doğal  gaz ihtiyacı için önemli ve vazgeçilmez bir ortak olacağı" yorumunu  yaptı.

ABD: "SEÇİMLER, TÜRK DEMOKRASİSİ İÇİN BÜYÜK BAŞARI"

ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, Türkiye'de yapılan genelseçimlerin, Türk demokrasisi açısından büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bryza, "bir defa daha Türk demokrasisi, nasıl çalıştığını gösterdi" dedi ve seçimlerin, tamamen hür ve adil biçimdegerçekleştiğini belirtti.

Matt Bryza, "bu seçim, Türk anayasal süreçlerinin ve laik demokrasisinin nasıl çalıştığının bir başka örneği" diye konuştu.

Bryza, sonuçların henüz kesinleşmemesinden dolayı partiler bazında bir değerlendirme yapmaktan kaçınarak, bu konuda Ankara'daki ABD büyükelçiliğinedanışılmasını önerdi.

FRANSIZ BASINI: "AKP TAM ÇOĞUNLUK ELDE EDİYOR"

Le Monde gazetesi, “İslamcı hareketten çıkan” AKP’nin Parlamento’da tam çoğunluk sağlayacağını belirtirken Le Figaro, AKP’nin çok rahat bir biçimde yarışta başta bitireceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Fransız basını da AKP’nin genel seçimlerdeki gabiliyete dikkat çekti. Le Monde “AKP tam çoğunluk elde ediyor” derken Le Figaro da iktidardaki parti yarışı başta bitireceğini ifade etti.

Fransız gazeteleri internet sayfalarında AKP’nin seçimlerde ele ettiği zafere dikkat çekti.

Le Monde gazetesi, “İslamcı hareketten çıkan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin parlamentodaki tam çoğunluğu elde edeceği”ni belirtti.

Le Figaro ise çok rahat bir biçimde seçimin başta bitireceğini belirtirken katılım oranının çok yüksek olduğunu, yüzde 90’a yaklaşmasının beklendiğini kaydetti.

BBC: "AKP AÇIK ARA ÖNDE"

AKP’nin genel seçimdeki kesin olmayan zaferi, yurt dışında da yankılandı. BBC, iktidardaki AKP’nin ülke çapında sayılan oyların yüzde 51’ine yakın bir kısmını aldığına dikkat çekerek “AK Parti açık bir farkla önde gidiyor” dedi.

Haberin Devamı

İngiliz yayın kurumu BBC, ilk sonuçları dikkate alarak “İktidardaki parti, Türkiye’deki seçimde önde gidiyor” başlığını kullandığı haberinde oy sayımı devam ederken “AK Parti açık bir farkla önde gidiyor” ifadesini kullandı.

BBC, “Kökleri siyasi İslam’da olan AKP’nin ülke çapındaki oyların yüzde 51’ini elde etmiş olabileceği”nin sanıldığını kaydetti. Anamuhalefet partisinin ise oyların yüzde 16'sını aldığına ilişkin tahminlere de yer veren BBC, oy verme oranının “çok yüksek” olduğuna da işaret etti.

Seçim kampanyası boyunca AKP’nin, laikliğin tehlikede olduğu savlarını reddettiğini belirten BBC, analistlere dayanarak nihai sonuçların az da olsa değişebileceğini de kaydetti.(

Haberin Devamı

ELEFTROTİPİA: “YUNANİSTAN HÜKÜMETİ AKP’Yİ İSTİYOR”

Yunan Eleftrotipia gazetesi muhabiri Angeliki Spanou, Yunan hükümetinin AKP’yi açık şekilde desteklediğini ve bunda başlıca etkenin AB politikaları olduğunu söyledi. Yunanistan’da “güçlü ve istikrarlı bir AKP Hükümeti olmazsa Türkiye’nin AB perspektifinin duracağı” görüşü olduğu kaydeden Spanou, “Yunan bakış açısına göre AKP’nin zaferi, derin devletin yenilgisi olacak” dedi. Spanou, Yunanistan’da MHP’nin Meclis'e girmesi konusunda da kaygılar olduğunu belirterek, olası bir koalisyonda MHP’nin AKP’yi daha sert davranmaya itebileceğine dikkat çekti.

Türkiye’de ve Avrupa’da AKP’ye yönelik farklı bakış açıları olduğunu da kaydeden Yunan gazeteci, örneğin Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Avrupa’da sert bir politikacı olarak tanındığı, Türkiye’de ise yumuşak olmakla eleştirildiğini söyledi.

“SEÇİMİN İKİ ANA SORUSU VAR”

Çek Cumhuriyeti’nde en yüksek tiraja sahip ikinci gazete olan MF Dines’in muhabiri Pavel Novotny, 22 Temmuz şeçimlerinin iki ana sorusunu, “Türkiye İslam’a mı yoksa laikliğe mi gidecek” ve “Asker darbe yapar mı” soruları olduğunu kaydetti. AKP’nin gizli bir gündemi olduğu yönünde eleştirildiği ancak kendisinin buna inanmadığını ifade eden Novotny, MHP’yi AKP’den çok daha tehlikeli gördüğünü ifade etti.

Novotny örneğin kendi gazetelerinde AKP için “İslamcı parti” tanımlaması yapmadıklarını, bu ifadeyi daha çok Hamas ve Hizbullah için kullandıklarını kaydetti. Çek gazeteci, AKP için ise “Dini muhafazakar parti” tanımı yaptıklarını söyledi.

“EKONOMİ İYİSE İKTİDAR PARTİSİ SEÇİMİ KAZANIR”

Japon Nikkei gazetesi muhabiri Ken Moriyasu da Cumhuriyet mitingleri ardından Türkiye’deki İslamcılara ne düşündüklerini sorduklarında “sandığı bekleyin” yanıtı aldığını ve bugün bu yanıtın ne olacağını göreceklerini söyledi. Moriyasu, AKP’nin seçimi kazanması halinde, İslamcı bir partinin ılımlı olabileceğini kanıtlayacağını ve bunun da Hamas’ın zaferi ile sarsılan Orta Doğu’ya olumlu bir işaret olacağını söyledi.

Kendisinin de bir siyasi muhabir olduğunu ve pek çok seçim izlediğini kaydeden Moriyasu, “Deneyimlerime göre bir ülkenin ekonomisi iyi gidiyorsa, iktidar partisi seçimi kazanır. Burada da öyle olacağına inanıyorum” dedi.

REUTERS: AKP YANKI YARATACAK BİR ZAFER KAZANDI

Reuters: Türkiye'nin İslamcı kökenli iktidar partisi AKP, genel seçimlerde oyların neredeyse yarısını alarak yankı yapacak bir zafer kazandı. Bu zafer, Erdoğan’a da moral oldu. Beklenenden daha yüksek çıkan oyları iş dünyasına yakın olan partiye yeni reformlar için yetki verse de, muhtemelen laik seçkinlerle aradaki tansiyonu da arttıracak. Ekonomistler, finans çevrelerinin bu sonucu memnuniyetle karşılayacağını söylüyor.

ASSOCİATED PRESS: YENİ MECLİSİ EN ÇOK CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ VE PKK ZORLAYACAK

Associated Press: Seçim, 70 milyonluk Türkiye'de İslamcılarla laikler arasındaki dengenin belirlenmesi açısından kilit önem taşıyordu. AKP'nin başarısı, İslam ve demokrasinin bir arada yaşabileceğinin kanıtı olarak görülüyor. Yeni meclisi en çok cumhurbaşkanı seçimi ve PKK sorunu zorlayacak.

AGENCE FRANCE PRESS: AKP BEŞ YIL DAHA İKTİDARI GARANTİLEDİ

AKP, mutlak bir zaferle beş yıl daha iktidarda kalmayı garantiledi. Seçim, Erdoğan hükümetine güçlü bir güvenoyu oldu. Fakat AKP, yükselen oyuna rağmen, meclise giren daha fazla sayıda parti yüzünden sandalye kaybedecek.

ALMAN HABER AJANSI (DPA): AKP SEÇİMİN GALİBİ GİBİ

AKP'nin yüzde 50'lik oy oranıyla seçimin kesin galibi. MHP'nin yaptığı oy patlaması da dikkat çekici.

YUNAN TELEVİZYONLARI: ERDOĞAN'IN BÜYÜK ZAFERİ

Yunan Mega, Antena ve Alpha televizyonları, Erdoğan'ın büyük zaferi. Bozkurtlar parlamentoda yorumunu yaptı.

İSPANYA ULUSAL RADYOSU (RNE): TAHMİNLER DOĞRU ÇIKTI

Tahminler doğru çıktı. AKP rahat bir şekilde tek başına hükümet kuracak. Fakat cumhurbaşkanı seçimi için yeterli çoğunluğu sağlayamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!