Ya uyum, ya ölüm

Güncelleme Tarihi:

Ya uyum, ya ölüm
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 13:02

Küresel ısınmaya uyum sağlayamayan tropik böcekler tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

ABD'nin Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, tropik bölgelerdeki böceklerin, sıcaklık değişikliklerine karşı diğerlerinden daha hassas olduğunu belirterek, buna karşılık kuzey enlemlerinde bir böcek nüfusu patlaması olabileceğini kaydetti.

Böcek nüfusundaki değişikliğin, bitkilerin polenlenmesi ve gıda zincirinde ikincil etkisi olabileceğini belirten bilim adamları, 1950 ve 2000 yılları arasındaki sıcaklık değişikliğinin 38 böcek türü üzerinde nasıl etki yarattığına dair araştırmaları Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayımladı.

Sıcak kanlı hayvanların tersine soğuk kanlı organizmaların, ısı yükseldiğinde bir kürk tabakası oluşturamadıklarından ya da bunu dökemediklerinden vücut sıcaklıklarını düzenleyemediğini belirten araştırmacılar, soğuk kanlı hayvanların sıcaktan kaçmak için ancak gölgeye sığınarak sınırlı bir koruma sağlayabildiğini kaydetti.

Amerikalı bilim adamları, bu türlerin 2100'de ortalama 5,4 santigrat derece artması beklenen tropik sıcaklıklarla mücadele etmesi gerekeceğini belirterek, tropik bölgelerde gelişip büyümelerini ve sayılarının artmalarını sağlayan sıcaklıkta yaşayan böceklerin, sıcaklıklar yükseldiğinde, vücut sağlıklarının hızla bozulduğunu ifade etti.

Araştırmacılar, buna karşılık, bazı türlerin yükseklere ve kuzey enlemlerine kaçarak, ısınan havayla baş edebileceğine, göç edemeyenlerin ise büyük olasılıkla öleceğine işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!