WP: Soykırım tasarısını onaylamak sorumsuzca

Güncelleme Tarihi:

WP: Soykırım tasarısını onaylamak sorumsuzca
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 11:59

"Ermeni soykırımı" tasarısının Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde yaratabilecek ciddi sorunlara, ABD’nin büyük gazetelerinden Washington Post’ta dikkat çekildi. WP, tasarının ABD’nin güvenliği için “tehdit” oluşturduğu uyarısını yaparken “Onaylanması, tehlikeli ve büyük bir sorumsuzluk olur” diye yazdı.

Haberin Devamı

Washington Post gazetesi, tasarıyla ilgili sorununu, hem başyazısında hem de yazarı Glenn Kessler imzalı yorumunda ele aldı. “Yersizden beter” başlıklı başyazısında gazete, “Türkiye’de 90 yıl önce meydana gelen katliamlara ilişkin bir Kongre kararı, ABD’nin bugünkü güvenliğini tehdit ediyor” uyarısını yaptı.

Kongre’ye söz konusu tasarıyı sunan cumhuriyetçi Adam Schiff’in uzun bir zaman önce Anadolu’da yaşanan olaylara ilişkin sunduğu “tek taraflı bulguları”nı dikkatli bir biçimde değerlendirecek kaç tane Temsilciler Meclisi üyesinin olduğu sorusunu soran gazete, kongrenin bu konudaki kararının, Amerika karşıtlığının yüksek seyrettiği Türkiye’de yaratacağı güçlü tepkilere dikkat çekti.

Tasarının geçmesini önlemek için hem Türkiye, hem de ABD’de yapılan çabalara değinen gazete, şunları yazdı:

“Türkiye’nin askeri ve siyasi sınıfın, tarih ile yüzleşme konusunda hiçbir bahane kabul edilmeyecek bir yavaşlık gösterdiği ve ülkenin en tehlikeli siyasi gücünü, İslamcılığın değil, aşırı milliyetçiliğin oluşturduğu doğru olabilir. Ancak Türk yazarları ve aydınlar, bir tutum değişikliği için çaba gösteriyor ve Türkler ile Ermeniler arasında resmi ve gayri resmi görüşmeler yavaşça ilerleme kaydediyor.”

Kongre’nin "Ermeni soykırımı” tasarısını onaylaması halinde bu tür çabaların baltalanacağı uyarısını yapan gazete “Gerçek böyle iken ve hayati ABD güvenlik çıkarları için teşkil ettiği yüksek risk dikkate alınırsa, Ermeni soykırımı kararı, önemsiz nitelendirilemez. Nitekim, geçmesi, tehlikeli ve büyük bir sorumsuzluk olur” uyarısını yaptı.

“TÜRK HÜKÜMETİ AYDA 300 BİN DOLARDAN FAZA HARCIYOR”

Washington Post yazarı Glenn Kessler ise, Türkiye ve Beyaz Saray’ın tasarıya karşı verdiği mücadeleye dikkat çektiği yazısında Türk hükümetinin lobiciler ve haberleşme uzmanları için ayda 300 bin dolardan fazla harcadığını öne sürdü.

Kesslere göre, Türk Büyükelçiliği, ayda lobicilik şirketi DLA Piper’e 100 bin, diğer bir lobicilik şirketi Livingstone Grubu’na ise 105 bin dolar ödüyor. Kısa bir süre önce de Büyükelçilik, Fleishman Hillard adlı haberleşme uzmanı şirketini de, ayda 114 bin dolara yakın bir tutarın karşılığında tuttu.

Türk avukatların da Salı günü tasarının ikili askeri işbirliğine vereceği zarar konusunda Kongre’de uyarılar yaptıklarını da kaydeden Kessler, ABD’nin en büyük Ermeni örgütlerden biri olan Amerika’nın Ermeni Asamblesi’nin ise, 10 bin üyesi ve yıllık 3.6 milyon dolarlık bir bütçesi olduğuna dikkat çekerken örgütün tasarıya destek amacıyla aralarında bazı Yahudi gruplarının da bulunduğu 53 Ermeni olmayan etnik örgütün desteğini sağladığını da yazdı.

BÜYÜKELÇİ ŞENSOY: “HİÇBİR ULUS KABUL ETMEZ”

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin tasarıyı desteklediğini söylediğini belirten Kessler, Washington’daki Türk Büyükelçisi Nabi Şensoy’un açıklamalarına da yer verdi.

Nabi Şensoy, Türkiye’ye yöneltilen “soykırım” ithamı için “Bu, insanlığa karşı yapılan en büyük suçlama” dedi ve “Hiçbir ulusun böyle bir etiket kabul etmesinin beklenmeyeceği”ni vurguladı.

Tasarının geçmesi halinde Türk Parlamentosunca öfkeli bir tepki gösterileceği uyarısını yapan Şensoy, “soykırımı inkar" yasasının Fransız Meclisince onaylanması üzerine Türk askerlerinin, Fransa ordusu ile temaslarını askıya aldıklarını, müzakere edilen Fransız kontratlarına son verildiğini anımsattı.

Kessler ise, Nancy Pelosi’nin, “Ulusal lider rolü ile Kongre üyesi olarak daha önce yaptığı seçim taahhütleri arasında bir seçim yapması” gerekeceğini vurgularken Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin PKK nedeniyle zaten gergin olduğunu belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!