Washington’la kriz zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Washington’la kriz zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 10:21

İran'la uranyum takas anlaşması sonrası gerilen Türk-ABD ilişkilerini düzeltmek için Davutoğlu ABD'ye gidiyor.

Haberin Devamı

Milliyet gazetesinin haberine göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Latin Amerika gezisini yarıda kesip salı günü Tahran’la nükleer anlaşma nedeniyle gerilen Türk-Amerikan ilişkilerini düzeltmek amacıyla Clinton’la bir araya gelecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davuoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la çıktığı Latin Amerika zirvesini yarıda kesip salı günü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşmek için Washington’a uçuyor. İran’la nükleer takas anlaşması nedeniyle gerilen Türk-Amerikan ilişkilerini düzeltmek amacıyla dün Ankara tarafından talep edilen randevu, iki tarafa da eteğindeki taşları dökme şansı tanıyacak. Türkiye’nin Brezilya’yla birlikte kotardığı ve İran’ın 1200 kilogram uranyumu ülke dışına çıkarmasını esas alan anlaşma, Türk-Amerikan ilişkilerinde son aylarda yaşanan ikinci büyük kriz.

Haberin Devamı

“Burada gerçekten Türkiye’ye yönelik ciddi sıkıntı var” diyen üst düzey bir ABD’li yetkili, Ankara’nın Tahran’la imzaladığı anlaşmanın uluslararası kamuoyunun beklentilerinin gerisinde olduğunu söyledi. ABD’li yetkililer, nükleer takas anlaşmasına giden süreçte bu konudaki çekincelerini Ankara’ya aktarmış oldukları iddiasında.

Buna karşın Türk tarafı ise Tahran’la müzakerelerin her aşamasında Washington’la dirsek teması içinde olduklarını ve ABD Başkanı Barack Obama’nın göndermiş olduğu yazılı mektup çerçevesinde hareket ettiklerini dile getiriyor. Davutoğlu’nun bu hafta telefonla da görüştüğü Hillary Clinton’la yüz yüze görüşmede Washington’da “ABD’ye karşı değil” koordinasyon içinde hareket edildiğini ve Obama’nın mektubundaki öncelikleri uyguladıklarını bir kez daha hatırlatması bekleniyor. Ancak mart ayındaki Ermeni ‘soykırım’ tasarısının Kongre alt komisyonunda geçmesinden kısa bir süre sonra gelen bu ikinci krizin tek faturası resmi düzeyde Türk-Amerikan ilişkilerine olmadı.

Türkiye’nin tavrı, ABD kamuoyunda da AK Parti döneminde Ankara’nın kendi bölgesinde oynadığı rol ve Batı ittifakından uzaklaştığı konusunda sert makalelere konu oldu. Davutoğlu’nun ABD kamuoyundaki bu rahatsızlığı da dengeleyebilmek için Clinton’la acil görüşmek istediği sanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!