Viyana'da ihanet kavgası

Güncelleme Tarihi:

Viyanada ihanet kavgası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nden büyük tepki gören Avusturyalı ırkçı lider Jörg Haider şimdi de Cumhurbaşkanı Thomas Klestil'i vatana ihanetle suçluyor. İddiaya göre Klestil, Haider iktidara gelmesin diye AB'deki tepkiyi bizzat örgütlemiş. Hatta Hillary Clinton'dan bile yardım istemiş.

IRKÇI lider Jörg Haider'in önderliğindeki Özgürlükçü Parti'nin (FPÖ)iktidara ortak olması üzerine Avrupa Birliği ile arası açılan Avusturya'da devletin tepesi birbirine girdi. Olay adam Haider Cumhurbaşkanı Thomas Klestil ile sosyal demokrat eski Başbakan vatana ihanetle suçladı.

Haider, Avusturya'nın ORF televizyonuna yaptığı açıklamada, partisine ve yeni hükümete yönelik uluslararası protestoların Klestil ve Klima'nın kışkırtmaları sonucu oluşup oluşmadığı konusunu araştırmak amacıyla mecliste bir komisyon kurulmasını istedi.

Bu arada Danimarka'da yayınlanan yüksek trajlı Extra Bladet gazetesinde yer alan habere göre de Thomas Klestil, AB'yi Avusturya'daki gelişmelere müdahale etmesi için bizzat örgütledi. Geçen 3 Ekim'deki seçimlerden FPÖ'nün % 27 oy oranıyla çıkması üzerine ırkçıların hükümete ortak olabileceğini sezen Klestil aralık ayındaki Helsinki Zirvesi'nde harekete geçti.

Daha sonra Sosyal Demokrat Parti ile Halkçı Parti (ÖVP) arasında hükümeti kurma çalışmaları başladı. Ancak bu görüşmelerden bir koalisyon çıkmayacağı anlaşılınca Klestil telefona sarılarak bütün diplomatik imkanları zorlamaya başladı. Hatta ABD Başkanı Bill Clinton nezdinde etkili olabilir diye dostu Hillary Clinton'ı bile arayıp yardım istedi. İngiliz Başbakanı Tony Blair'i, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac'ı ve AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'yi de aradı.

MANEVRALAR BAŞLIYOR

Helsinki Zirvesi sırasında Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, Avusturya Dışişleri Bakanı ve şu anda hükümetin büyük ortağı olan Halkçı Parti'nin lideri Wolfgang Schüssel ile özel bir görüşme yaptı. Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in isteği üzerine Schüssel ile görüşen Juncker'in koalisyon görüşmelerinin akıbeti hakkında bilgi aldığı ve ‘‘Haider ile koalisyon kurması halinde AB'nin ortak harekete geçeceği’’ yolunda uyardığı belirtildi.

Avusturya'ya karşı ortak tepkinin tespiti için AB Dönem Başkanı Portekiz Başbakanı Antonio Guterres'in 31 Ocak günü Hannover'e geldiği belirlendi. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Guterres'in Hannover'de baş başa yediği akşam yemeği sırasında ortak cephe kararı kesinleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!