Vermeyin

Güncelleme Tarihi:

Vermeyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 00:00

AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’ye sığınan ve ülkesine iade riskiyle karşı karşıya bulunan Raelyen tarikatının İranlı lideri Nigar Aziz Muradi’nin durumuyla ilgili bir soru önergesini yanıtladı.

Füle, Avrupa Parlamentosu’nun Hıristiyan Demokrat kökenli İtalyan üyesi Mario Mauro’nun soru önergesine şu yanıtı verdi:

Ölüm tehlikesi

“Komisyon Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü Maddesi’nden kaynaklanan, kişilerin işkence ya da zalimane, gayrı insani ya da onur kırıcı muamele ya da cezalandırma riski altında bulundukları ülkesine geri gönderilmesini yasaklayan iade etmeme ilkesiyle bağlı olduğunu vurgular.”

Türkiye’de tutuklanan Muradi’nin iade edileceği ve inancı dolayısıyla ölüm cezasıyla karşılaşabileceği bildirilmişti. Raelyenler, insanlığın uzaylılardan türediğine inanıyor.

Yaşadığı yer gizli

Raelyen tarikatıyla 4 yıl önce internetten tanışan Nigar Aziz Muradi, inançlarını çevresine yaymak için çalışmalar yürüttü. İran’daki son seçimde Musavi’nin tarafında yer aldı. Musavi’nin seçimi kaybetmesinin ardından halk hareketlerine katıldı. Bir gösteri sırasında devrim muhafızları tarafından dövülünce, Ekim 2009’da, vize istenmediği için kendi pasaportuyla Türkiye’ye geldi. İstanbul’da pek çok ülkenin konsolosluklarına giderek sığınma başvurusu yaptı. Yanıt alamayınca 13 Kasım 2009’da sahte pasaportla Kenya’ya gitti. Nairobi Havalimanı’nda pasaportunun sahte olduğu anlaşıldı. Sorgulandıktan sonra 16 Kasım’da İstanbul’a geri gönderildi. Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınıp Kumkapı’daki Yabancılar Şube Müdürlüğü misafirhanesine konuldu. Aralık ayında denetimli olarak serbest bırakıldı ve Anadolu’da ismini açıklamak istemediği bir ile yerleştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!