Venedik'i Musa kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Venediki Musa kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Venedik'i denize karşı korumak için geliştirilen ‘Musa’ kod adlı dev proje İtalya'da tartışma yarattı. Projenin adı Modello di supporto elettromeccanico (Elektromekanik Bent Modeli) yani kısaca Mose. Hz.Musa'nın Kızıldeniz'in sularını durdurarak İbranileri kurtarışı' efsanesinden de esinlenerek bu isim verilen proje, hidrolik bentlerle açık denizin sularını kesmeyi planlıyor.

640 trilyonluk projenin mimarının ‘Ekolojik köktenciler’ diye suçladığı Çevre Bakanlığı yetkilileri ‘denizi durduramaz, denizkulağına zarar verir’ diye karşı çıkarken, son sözü Başbakan Massimo D'Alema verecek.

GİDEREK BATIYOR

Giderek batan Venedik 550 kilometrekarelik bir denizkulağının üzerine kurulu. Bu ‘içdeniz’ Adriyatik'ten, denize üç noktadan açılan, uzun bir kara şeridiyle ayrılıyor. Açık denizden gelen dalgalar, tatlı su-tuzlu su dengesi zaten çok hassas olan denizkulağını yıllardır tehdit ediyor.

Bu arada, sular bir yandan yükselirken, Venedik şehri de son 70 yılda 23 santimetre alçaldı. Bunun sebebi ise, şehrin yakınındaki petrokimya tesislerinin (şimdi yasaklanan bir uygulamayla) yeraltı sularını emmesi.

Yüzyılın başında kışın sadece ünlü San Marco meydanını örtün sular, şimdi şehrin % 40'ını işgal ediyor. Buna, atmosferin ısınması sonucu deniz seviyesinin yükselmesi de katılınca ... Venedik'in yakında yok olacağı kesin.

Yani, bir ‘dünya mirası’ olan Venedik'in kurtarmak için çok acele etmek gerekiyor. Projenin mimarları 17 metre deninliği olan denizkulağının denize açılan üç ağzına inşa edilecek üç adet hidrolik bendin Venedik'i kurtaracağını iddia ediyor. Ancak, 640 trilyon liraya mal olacağı hesaplanan bu projenin ‘konsensüsü’ ile tanınan İtalya’da daha çok tartışılacağı muhakkak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!