‘Venedik’ten HSYK uyarısı

Güncelleme Tarihi:

‘Venedik’ten HSYK uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2014 01:12

Avrupa Konseyi’nin anayasa hukuku konusunda danışma organı olan Venedik Komisyonu’nun Başkanı Gianni Buquicchio, HSYK konusunda Türkiye’ye uyarıda bulundu

Haberin Devamı

Buquicchio, yaptığı yazılı açıklamada, Venedik Komisyonu’nun HSYK tasarısını henüz incelemediği fakat ‘ciddi endişelerden haberdar olduğunu’ belirtti. Açıklamada “Henüz birkaç yıl önce yürürlüğe giren mevcut mevzuatın Venedik Komisyonu’nca olumlu ve genel olarak uluslararası standartlara uyumlu bulunduğu” da hatırlatılarak şöyle denildi: “Acele kararlar alınmaması yönünde güçlü bir uyarı yapabilirim.

Yargı bağımsızlığı azami önem taşımaktadır ve yargı hiçbir şekilde Adalet Bakanlığı’nın kontrolünde olmamalıdır. Uluslararası standartlara ve Türk Anayasası’na uyumluluğu incelenip onaylanmadan bu alanda hiçbir yasa çıkarılmamalıdır. Eğer yasa çıkarılıp Anayasa Mahkemesi’ne gönderilirse, anayasaya uygunluğu onaylanana dek uygulaması başlamamalıdır. Venedik Komisyonu, talep geldiği takdirde tasarıyı inceleyip, uygunsa Avrupa Konseyi’nin diğer kurumlarıyla işbirliği yapmaya hazırdır.” Öte yandan Strasbourg’da temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “AB tarafından görüşmeler ve temaslar sürerken acele etmemelerini istedik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!