Ve asker konuştu

Güncelleme Tarihi:

Ve asker konuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 00:00

Amerikan ordusunun Ortadoğu’daki en üst düzey komutanı General John Abizaid, artan baskıya karşın, Irak’tan asker çekilmesi konusunda olumsuz konuştu ve "Çekilme takvimi verirsek şiddet daha da artar" dedi.

AMERİKAN Merkez Komutanlığı (CENTCOM) lideri olarak ABD’nin başta Ortadoğu olmak üzere denizaşırı tüm askeri misyonlarını yöneten General John Abizaid, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin, ikisi "potansiyel başkan aday adayı" olan üyeleri önünde ifade verdi. General Abizaid, sahada görev yapan Amerikalı komutanların esneklik istediğini özellikle vurgulayarak, asker sayısının şimdilik mevcut düzeyinde kalması gerektiğini söyledi. Abizaid, "Takvim belirlenmesi bu esnekliği sınırlandırır" dedi.

General Abizaid, dört veya altı ay içinde ve aşamalı olarak asker çekilmesine başlamanın, Irak’taki mezhep kavgasını azdıracağını ve şiddeti artıracağını kaydetti.

STATÜKO TARTIŞMASI

Oturumda, Senato üyelerinin rahatsızlıkları açıkça görülürken, John Abizaid, 141 bin kadar olan ABD asker sayısının korunması, bunlar arasında Irak ordusu ve güvenlik güçlerini eğitenlerin sayısının ise artırılmasının gereğine dikkat çekti. General Abizaid, Şii milisler sorunu çözülünceye, Irak ordusu direnişe daha iyi karşı koymaya başlayıncaya ve Bağdat’ta güvenlik sağlanıncaya kadar askerlerin sayısının azaltılmasını tavsiye etmediklerini belirtti.

Cumhuriyetçi Parti’den "başkan aday adayı" olacağının sinyalini veren Senatör John McCain, "Düşkırıklığına uğradım siz hep statükoyu savunuyorsunuz" dedi. Vietnam’da beş yıl savaş esiri olarak kalan saygın Senatör McCain, meslektaşlarının aksine asker sayısının artırılması gerektiğini belirtiyor.

BÖLÜNME ACI VERİR

Bir başka "potansiyel başkan aday adayı" olan New York Senatörü Hillary Clinton, "Umut bir strateji olamaz. Çok acı gerçek şu ki, yönetimin söylediği gibi bir ilerleme olmuyor" dedi. Clinton, Irak’ın bölünmesinin iyi olup olmayacağını da sordu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak Koordinatörü olan David Satterfield, Irak’ın parçalanmasının "çok fazla acı ve kan" getireceğini belirtti, "Bu yönetim için kesinlikle kabul edilemez bir durumdur" dedi.

110. Dönem Kongre’nin Ocak ayı sonunda yemin ederek göreve başlamasıyla aynı komitenin başkanlığını üstlenecek olan Senatör Carl Levin ise, "Iraklılar’ı Iraklılar’dan kurtaramayız. Yönetim, dört ya da altı ay içinde askerleri çekmeye başlayacağımızı, kendi sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini Bağdat’a söylemelidir" dedi.

Abizaid, birkaç ay önceki ziyaretine göre, Irak’taki durumun şimdi görece daha iyi olduğunu da savundu, ancak mezhep kavgasının hala kabul edilemez düzeyde olduğunu kaydetti. ABD halkının üçte biri Bush Yönetimi’nin Irak’taki durumu kontrol edemediğini ve her on Amerikalı’dan altısı savaşın bir hata olduğunu düşünüyor.

Katliamı sırıtarak itiraf etti

IRAK’ta 14 yaşında bir kıza tecavüz edip kızı ve ailesini öldürmekle suçlanan 5 Amerikan deniz piyadesinden biri, suçunu itiraf etti. Uzman çavuş James P. Barker, askeri hakim karşısında itirafını yaparken en ufak bir pişmanlık göstermediği gibi sırıtarak konuştu. Kentucky’deki mahkemede hakim, neden suç işlediğini sorduğunda ise, "Iraklılardan nefret ediyordum. Yüzünüze gülerken hiç tereddüt etmeden ateş edebiliyorlar" dedi. Avukatı, Barker’ın idam cezasından kurtulmak için suçlarını kabul ettiğini belirtti. Mart 2006’da Mahmudiye kasabasında meydana gelen olayda, 5 asker bir eve zorla girerek 14 yaşındaki bir kıza tecavüz etmiş, kızı öldürdükten sonra cesedini yakmış, annesini, babasını ve 6 yaşındaki kızkardeşini öldürmüştü. Suçunu itiraf eden Barker için ömür boyu hapis cezası verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!