Vatanseverlik yarışı

Güncelleme Tarihi:

Vatanseverlik yarışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2008 00:00

ABD’de kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde sadece başkan adayları değil, onların eşleri de kıran kırana bir yarış içerisinde.

Demokrat aday Obama’nın eşi Michelle, "Ömrümde ilk kez ülkemle gurur duydum" şeklindeki sözlerini düzeltmeye çalışırken, Cumhuriyetçi McCain’in eşi Cindy "Ömrüm boyunca ülkemle gurur duydum" diye karşılık verdi.

ABD’deki seçim yarışında belden aşağı vurmak, erkeklere mahsus bir taktik değil. Başkan adaylarının eşleri de benzer yollara başvuruyorlar. Son olarak Cumhuriyetçilerin adayı John McCain’in eşi Cindy, first lady olma yolundaki rakibi Michelle Obama’ya böyle çattı. Vietnam gazisi başkan adayının eşi Cindy, ABC News’de Kate Snow’un sorusunu yanıtlarken, çoktan kapanan bir tartışmayı yeniden alevlendirdi ve Michelle Obama’nın beş ay önceki gafına gönderme yaparak onun "yeterince vatansever olmadığını" ima etti.

Cindy hep gurur duymuş

Şubat ayında yaptığı bir konuşmada, "Hayatımda ilk kez ülkemle gurur duydum" diyerek gaf yapan Michelle’in sözleri, televizyonlarda defalarca üst üste gösterilmiş, first lady adayı birkaç açıklamayla durumu kurtarmıştı. Bu sözleri bir kez daha gündeme getiren McCain, "Herkesin hayat tecrübesi farklıdır ama neden böyle bir şey söyledi bilmiyorum. Tek bildiğim şudur ki, ben ülkemle her zaman gurur duydum" ifadesini kullandı.

Michelle Obama’ya yönelik şahsi saldırılar, bu seçim kampanyasında yeni değil. Başkan adaylığı yarışını kaybeden Demokrat Senatör Hillary Clinton da, özellikle cinsiyet ayrımcısı eleştirilerden çok çekmişti. Ancak aynı Hillary, siyah başkan adayı Obama’nın eşini, "siyahi aktivist" olarak tanımlamaktan çekinmemiş, Cumhuriyetçiler ise ona doğrudan "ırkçı" suçlaması yöneltmişlerdi.

Michelle koz veriyor

Bayan Obama’nın, kocasının siyasi rakiplerine zaman zaman koz verdiği de bir gerçek. Michelle, Princeton Üniversitesi’nde yazdığı hukuk tezinde, seçkin beyazların ağırlıkta olduğu kurumlara girmeyi başaran siyahların, kendi cemaatlerinden koptuklarını bilimsel bir yöntemle öne sürmüştü. Chicago’da bir hastaneyi yönettiği sırada, artan talebi gerekçe göstererek siyahlar dahil tüm azınlıklara daha fazla istihdam yaratması ve siyah genç kızların rahim kanseri deneylerinde kullanılmasını yasaklaması da, ırkçılık değil, bir zorunluluktu. Ama Obama, Cindy McCain’in gündeme getirdiğine benzer, bariz hatalar da yapıyor.

Tüm bu olumsuzlukları silmek için "yeni bir başlangıç" peşinde olduğu bildirilen Michelle Obama, seçim kampanyasının geri kalan bölümünde "mütevazı köklerine" vurgu yapacak ve daha pozitif bir imaj çizmeye çalışacak. Ancak uzmanlar, onun şimdiden Barack Obama’nın kampanyasına zarar vermiş olabileceğini düşünüyor.

Terörist selamı yumruk tokuşturma

Son olarak "The View" adlı talk şova katılan Michelle Obama, pot üstüne pot kırdı. Önce sunucuları ABD’de muhafazakarların "terörist selamı" diye yaftaladığı bir şekilde, yumruk tokuşturarak selamladı. Ardından eşi Barack’ı "empatik" yerine "patetik" (zavallı) diye niteledi. Onu düzeltmeye çalışan, sunucu ve aktris Whoopi Goldberg oldu. Michelle Obama, kocasının domuz pastırması sevdiğini söyleyerek onun "gizli Müslüman" olmadığına dair bir mesaj da verdi.

Kurabiyegate skandalı mı

CUMHURİYETÇİ başkan adayı John McCain’in eşi Cindy’nin, Family Circle adlı derginin düzenlediği kurabiye tarifi yarışmasında "intihal" yaptığı ortaya çıktı. Geleneksel yarışmaya, tüm başkan adaylarının eşleri birer tarif yolladı. McCain’in gönderdiği tarifin, çikolatalı tatlılar üreten meşhur Hershey’s şirketine ait bir kurabiyenin neredeyse aynısı olduğu belirlendi. Cindy McCain’in, daha önce de, kocasının kampanya sitesine gönderdiği "McCain Ailesi Tarifleri"nin hiçbirinin orijinal olmadığı ve tamamının çeşitli kaynaklardan "aşırıldığı" bildirilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!