Uzmanların yeni sorusu: Keskin nişancı neden vurdu

Güncelleme Tarihi:

Uzmanların yeni sorusu: Keskin nişancı neden vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2002 01:58

Washington ve civarında üç hafta boyunca dehşet saçan keskin nişancı zanlılarının yakalanmasının ardından ABD rahat nefes aldı, ama uzmanlar saldırganlara tetiği çektiren ‘‘nedenin’’ ardına düştü.

PARA İHTİYACI

İş yaşamında hep başarısızdı. Para sıkıntısı çekiyordu. 10 milyon doları almak için ellerini kana buladılar.

AİLEVİ SORUN

İkinci eşinden de ayrılmak ve çocuklardan uzak kalmak, John Allen Muhammed'i psikolojik çöküntüye sürükledi.

DİNSEL TEPKİ

11 Eylül'deki saldırılarıdan sonra Müslümanlara karşı toplumda bir önyargı oluştu. Bu önyargıya tepki göstermek için vurdu.


KESKİN nişancı zanlısı John Allen Muhammed ve himayesindeki Jamaikalı genç Lee Boyd Malvo'nun yakalanmasından sonra Washington ve çevresine eski huzurlu yaşam geri döndü. 10 kişiyi öldürüp 4 kişiyi yaralayan Muhammed ve Malvo hakkında idam isteneceği açıklandı.

Polis, basın ve uzmanlar, yaşanan dehşetten sonra keskin nişancıya tetiği çektiren ‘‘motifler’’ üzerinde yoğunlaştılar. Zanlının polise gönderdiği mektuplar yeniden incelenirken, ‘‘Asıl derdi 10 milyon dolarmış’’ yorumları yapıldı. Muhammed'in aile ilişkileri de mercek altına alındı ve işini kaybetmesi, boşanması, çocuklarını görememesinin de depresyona, öfkeye ve saldırganlığa dönüştüğü şeklinde değerlendirildi.

Keskin nişancının bıraktığı mektupların kopyasını ele geçiren The Washington Post Gazetesi'nin dünkü haberine göre, 19 Ekim'de Ashland'daki saldırıdan sonra bırakılan 4 sayfalık yazı, saldırganların kimliği konusunda önemli ipuçları içeriyor. Uzmanlar, beş yıldız bulunan ilk sayfadaki ‘‘Sizin için bay polis’’ ve ‘‘Bana Tanrı deyin’’ mesajlarının gayet net, etkileyici ve ürpertici olduğunu belirttiler. ‘‘Bay Polis’’ ifadesini genelde Jamaikalıların yaygın olarak kullandığına işaret edilirken, 17 yaşındaki Malvo'nun tek başına bu mektupları yazamayacağı belirtildi.

ÇOK ZEKİ DEĞİL

John Allen Muhammed, mektupta, 10 milyon doların aktarılmasını istediği Bank of America'ya ait çalıntı ve süresi geçmiş bir Visa kredi kartının numarasını verdi. Mesajı inceleyen uzmanlar ‘‘Keskin nişancı, varsayıldığı kadar zeki görünmüyor. Asıl derdi, cinayetlerin nedeni para olabilir’’ değerlendirmesini yaptılar. Söz konusu kredi kartının 25 Martta Arizona'nın Flagstaff kentinde ehliyetiyle birlikte kredi kartlarını da kaybeden bir otobüs şoförüne ait olduğu açıklandı.

Paranın dışında Muhammed'in ailevi sorunları ve hayal kırıklıkları nedeniyle suça yönelmiş olabileceğine işaret ediliyor. Özel yaşamında derin hayal kırıklıkları yaşayan John Allen Muhammed'in 2 Ekim'de başladığı cinayetlerinden birkaç ay önce, Maryland'da ayrı yaşadığıailesini ziyaret ettiği hatırlatıldı. Muhammed ailesinin komşuları şunları anlattılar:

ÇOCUKLARINI KAÇIRDI

‘‘Muhammed, ikinci eşi Mildred Denice Muhammed ve üç evladıyla bağlantısının kopmasından çok etkilendi. Tacoma'da yaşayan eski eşinden iki kez çocuklarını kaçırdı. Bir keresinde çocuklarıyla yurtdışına kaçtı. Geçen sonbaharda yetkililer, çocukları Mildred'e iade ettiler ve o da Clinton'daki akrabalarının yanına yerleşti.’’

New York Tıp Fakültesi'nden psikiatr Dr. Michael Welner, ‘‘Karmaşık olayların arkasında bir dizi motif vardır. Hayal kırıklığı, öfke saldırganlığı dizginlenemez hale getirir ve şiddeti tetikler’’ yorumunu yaptı. Ayrıca Muhammed'in 11 Eylül'den sonra Müslümanlara yönelik önyargı yüzünden bu eyleme kalkışmış olabileceği de yorumlar arasında.

Polise teşekkür pankartları

ABD'nin başkentinde artık herkes eski, mutlu günlere kavuşmanın sevinci içinde. Çocuklar anaokullarına huzur içinde gidebiliyor. Okul kapılarında Amerikan bayraklarının yanında polise minnettarlığı ifade eden notlar, teşekkür pankartları göze çarpıyor.

Modern Robin Hood olmak istiyordu

John Allen Muhammed'in askerlikten ayrıldıktan sonra, sahte kimlikle Karayipler'deki Antigua adasına iltica etmek istediği de ortaya çıktı. Adada bir süre zor bir hayat süren Muhammed, çevresine CIA ajanı ve keskin nişancı olduğunu söylediği belirtildi. Muhammed'in komşusu, Körfez Savaşı gazisi Randy Nelson,‘‘Modern Robin Hood olmak istediğini söylüyordu. Zenginden alıp fakire vermek gerekir diyordu. Çok iyi bir insandı. Keskin nişancı zanlısı olduğunu duyunca şok oldum’’ dedi.

İdamı istencek

Maryland eyaleti savcıları, Washington ve çevresinde işlenen seri cinayetlerin zanlıları için ölüm cezası isteyecek. Montgomery bölgesi savcısı Douglas Gansler, polisin John Allen Muhammed ile Lee Boyd Malvo hakkında toplam 10 cinayetin 6'sını işlemek suçundan tutuklama emri çıkardığnı belirtti. Malvo'nun da yetişkin gibi yargılanacağı açıklandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!