Uzlaştılar

Güncelleme Tarihi:

Uzlaştılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2000 00:00

Belçika’da taşımacılık şirketlerinin ve kamyon şoförlerinin temsilcileri ile hükümet arasında sürdürülen pazarlık görüşmeleri uzlaşmayla sonuçlandı.
Haberin Devamı

Patronları temsil eden Belçika Taşımacılar Federasyonu ile Flaman Kamyoncular Birliği (SAV), hükümetin önerilerini kabul ederek belgeyi imzaladılar. Valon Kamyoncular Birliği (UPTR) ise önerileri reddederek eylemleri sürdüreceğini duyurdu.

Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, ülkenin ekonomisi ve kamu güvenliğinin daha fazla tehdit edilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı ve UPTR’yi „makul olmaya“ çağırdı.

Verhofstadt, „küçük bir azınlığın tehditlerine ve ülkeye zarar vermesine göz yummayacaklarını“ söyledi.

Uzlaşma haberlerine ve temsilcilerin açıklamalarına rağmen, Belçika genelinde kamyon ablukası devam ediyor. Güvenlik birimleri, barajların geri çekilmesine başlandığını, yolların açılmasının zaman alacağını belirtiyor.

Kamyoncuların eyleminin yarın kısmen devam etmesi halinde güvenlik birimlerinin müdahele edeceği belirtiliyor.

EYLEMİN YANKILARI

İnşaat Konfederasyonu, sektörde büyük hasar olduğunu belirterek, kamyoncuların eylemlerine son vermesi çağrısında bulundu. Konfederasyon, işçilerin ve malzemelerin işyerlerine ulaşamadıklarını belirtti.

Brüksel Ticaret ve Sanayi Odası da maddi kaybın büyüklüğüne dikkati çekerek, Brüksel’de işçi ve memurların yüzde 30’unun işyerlerine gidemediklerine, ekonomik faaliyetin yüzde 30 azaldığına dikkat çekti ve bazı fabrikaların üretimi durdurduklarını, onbinlerce kişinin geçici işsizlik statüsüne aktarılacağını bildirdi.

Madencilik Sanayi Birliği (Fabrimetal) kamyonculara acilen eylem durdurmaları çağrısında bulunarak, maddi kaybın çok büyüdüğünü, çok sayıda fabrikanın üretimi askıya aldığını açıkladı.

Fabrimeal, sektörde 50 bin işçinin riske girdiğini, kamyoncuların insanları rehin alma hakkına sahip bulunmadıklarını kaydetti.

Belçika Şirketler Federasyonu (FEB), kamyoncuların eylemi yüzünden ülke ekonomisinin en az 300 milyon euro kaybettiğini savundu. Şirketlerin işçi ve hammadde ihtiyaçlarını gideremediklerini belirten FEB, hükümetten, „her türlü imkanı kullanarak“ insanların ve malların serbest dolaşımını sağlamasını istedi.

Tarım sektörü çalışanları da eylemler nedeniyle ürünlerinin bozulduğunu ve büyük maddi kayba uğradıklarını duyurdular.

Belçika kamuoyunun tepkisi sertleşirken, ülkenin Flaman kesiminde bazı kamyon barajlarının kaldırıldığı, Brüksel ve Valonya’da ise sorunların devam ettiği bildiriliyor.

Öte yandan, bazı ecza fabrikaları ve ana yakıt depoları önündeki kamyon barikatları, acil mahkeme kararlarıyla ve polis gücüyle kaldırılıyor.

Basın sektörü de gazete dağıtımlarının aksaması nedeniyle sıkıntılar yaşadığını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!