Uzayın 2 kadın komutanı

Güncelleme Tarihi:

Uzayın 2 kadın komutanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

Uzayın fethinin 50’nci yılında bir ilk gerçekleşti ve hem "Uluslararası Uzay İstasyonu"nun, hem de ona kenetlenen uzay mekiğinin komutanları aynı anda kadınlardan oluştu.

Amerikalı astronot Pamela Melroy (46), uzay programının 26. yılında bir uzay mekiğine komutanlık eden ikinci kadın oldu. Melroy’u, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ilk kadın komutanı olan Peggy Whitson (47) "hoşgeldin" diye karşıladı.

1957 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin uzaya "Sputnik 1" uydusunu göndermesiyle başlayan "Uzay Çağı"nın 50’nci yıldönümünde bir ilk gerçekleşti. Dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ve önceki gün uzaya çıkan Discovery uzay mekiğinin komutanları kadınlardan oluştu.

Emekli Hava Kuvvetleri albayı olan Pamela Melroy, geçen salı günü Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan Discovery uzay mekiğinin komutan koltuğundaydı. Mekik programının 26 yıllık tarihinde ikinci kadın komutan olan Melroy, en zor inşaat görevi için kenetlendiği uzay istasyonunun ilk kadın komutanı Amerikalı Peggy Whitson (47) tarafından karşılandı.

Melroy ve Whitson, NASA’da görevli 18 kadın astronot arasında. Ancak astronotlar arasında çoğunluk, 73 astronotla erkeklerde bulunuyor. NASA’da astronotların seçiminden sorumlu Duane Ross, "Uzay mekiklerinde daha çok kadın komutan görev yapsa çok iyi olur. Ancak gerekli niteliklere sahip çok az kadın başvuruyor" dedi. Mekik pilotu ve arkasından komutan olmak için adayların en az bin saat askeri uçak kullanmış olması gerekiyor. Ancak, yalnızca Amerika’da değil, tüm dünyada bu şartları taşıyan çok az kadın var. ABD Hava Harp Okulları’ndan her yıl mezun olan kadınların sayısı beşten az.

İlk kadın uzay mekiği komutanı Eileen Collins, 2006 yılında emekli olmuştu. Ağustos’ta bir uzay mekiğinde görev alan ilk kadın öğretmen olarak Barbara Morgan (55) da tarihe geçti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!