Uzaydan gelen çok yüksek enerjili sinyal keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

Uzaydan gelen çok yüksek enerjili sinyal keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2006 11:58

Avrupalı astronomlar, uzaydan gelerek Dünya'yı projektör gibi tarayan çok yüksek enerjiye sahip sinyal keşfetti.

Haberin Devamı

Şimdiye kadar tespit edilen sinyalden yüz bin kat daha yoğun olan bu gama ışınımı, LS 5039 adı verilen yıldız çiftinden geliyor. Çift, Güneş'ten 20 kat büyük bir yıldızla nötron yıldızı ya da kara delik olabilecek fazlasıyla yoğun bir gökcisminden oluşuyor.

Evrenin derinliklerinden gelen sinyaller, 60'lı yıllardan beri biliniyor. İlk zamanlarda bu sinyalleri dünyalılarla haberleşmek isteyen uzaylıların gönderdiği bile düşünülmüştü.

Bu sinyalleri, genellikle kendi çevrelerinde çok hızlı dönen "pulsar" (atarca) adlı minik yıldızlar yayıyor. Bu yıldızlar, kutuplarından elektromanyetik parçacık saçıyor. Yıldız kendi etrafında döndüğü için, bu enerji demeti, uzayı tıpkı deniz feneri gibi tarıyor ve Dünya'dan da belli aralıklarla tespit edilebiliyor.

Haberin Devamı

Grenoble (Fransa) gözlemevinden Gillaume Dubus, AFP muhabirine bilgi verirken, şimdiye kadar bine yakın "pulsar" belirlendiğini, bunların sadece 10 kadarının güçlü gama ışını yaydığını, ama bunların en güçlüsünün bile LS 5039'un ışınımı karşısında çok cılız kaldığını belirtti.

"Pulsar" sinyallerinin modülasyonu (aralık), birkaç saniyeyle birkaç milisaniye arasında değişiyor. Buna karşılık LS 5039'un yaydığı sinyal modülasyonu ise 3,9 gün. Uzmanlar, bu durumu anlamaya çalışıyor.

"Astronomy and Astrophysics" dergisinde yayımlanan çalışma, Fransız ve Alman astronomlarca Namibya'daki HESS gözlemevinde dört teleskop kullanılarak yürütüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!