Uzay oteli faaliyete geçti

Güncelleme Tarihi:

Uzay oteli faaliyete geçti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

İki Rus kozmonotla bir Amerikalı astronotu taşıyan Rus Soyuz uzay aracı, Uzay Oteli diye de adlandırılan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile kenetlendi.

Soyuz (Birlik) TM-31 roketi, Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden, önceki gün Türkiye saati ile 09.52'de fırlatılmıştı.

Rus uzay aracıyla seyahat eden ikinci Amerikalı astronot olan William Shepperd ile iki Rus kozmonot Yuri Gidzenko ve Sergey Krikalyov, ''uzaydaki ilk insan olan'' Sovyet kozmonotu Yuri Alekseyeviç Gagarin'in (1934-1968) 39 yıl önce uzaya gittiği aynı fırlatma rampasından yörüngeye doğru yükselmişlerdi.

DÜNYADA ALKIŞLARLA KUTLANDI

Soyuz uzay aracının birleştiği anda Rusya´nın Korolyov kentindeki kontrol merkezinde yüzlerce kişi sevinç çığlıkları atarak kutlamalara başladı.

Uzay istasyonu dünyadan 384 kilometre yükseklikte bulunuyor.
Uzay istasyonunun mürettebatı, ilk iş olarak ışıkları ve alarm sistemini harekete geçirecek. En önemli ikinci adım olarak, iki gün içinde tuvaleti çalıştırmak zorundalar.

3 kişilik mürettebatın 4 ay uzay istasyonunda kalması hedefleniyor. Uzay istasyonuna ilk ikmaki uzay mekiği Endeavor önümüzdeki ay yapacak. Mürettebat istasyonun 3 odasının ikisinde yaşayacak. Ve insan yaşamına uygun hale gelmesine çalışacak. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, istasyonun bir ev gibi olmasına çalıştıklarını belirtiliyor.

60 MİLYAR DOLARLIK ÜS

İstasyon ABD ve Rusya da dahil olmak üzere toplam 14 ülkenin katkılarıyla 60 milyar dolarlık bir maliyetle inşa edildi. İstasyonun 15 yıl boyunca hizmet vermesi hedefleniyor. Bilimadamları, istasyonda sürekli personel bulundurmayı amaçlıyor. İstasyon aynı anda en fazla 7 kişilik mürettebata evsahipliği yapabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!