Uzay istasyonu enejisine kavuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Uzay istasyonu enejisine kavuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Endeavour uzay mekiği astronotları, dün gece Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) enerji gereksinmesini karşılayacak iki dev güneş panelini UUİ'ye yerleştirdi.

Houston'daki ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Merkezi'nden (NASA) yapılan açıklamada, uzaya çıkan iki astronotun çalışmalarının 7.5 saatten uzun sürdüğü belirtildi. Astoronotlardan Carlos Noriega, UUİ'ye döndükten sonra gözlerinin tahriş olduğunu söyledi.

UUİ platformuna başarıyla konuşlandırılan 4.5 metre boyunda 50 cm enindeki çekmecelerin içinden çıkarılan güneş panellerinden biri, "körük" gibi açılarak hemen çalıştırıldı ve elektrik üretmeye başladı. İkinci panel de bugün açılacak. Panellerin uçtan uca kanat uzunluğu 73 metreyi buluyor.

Haberin Devamı

Mekiğin getirdiği dev güneş enerjisi panellerinin yerleştirilmesi için 3 yıl eğitilen astronotlar Joe Tanner ve Carlos Noriega uzayda çalışırken, Kanadalı astronot Marc Garneau mekiğin içinden 2 astronotun çalışmalarına komuta etti. Astronotlar, başlıklarına yerleştirilen özel mikro-kameralarla birbirlerinin ne yaptığını gördüler.

Uzay istasyonunda halen Bill Shepherd, Yuri Gidzenko ve Sergey Krikalyov adlı astronotlar görev yapıyor. Bu üçlü, Şubat ayında yeni arkadaşları yerlerini alana dek istasyonda kalacak.

Cape Canaveral Kennedy Uzay Üssü'nden verilen bilgiye göre, foto-elektrik hücrelerinden oluşan enerji kanatları, insanoğlunun 43 yıllık uzaya açılış çalışmalarında uzaya götürdüğü en büyük parça olma özelliğine sahip.

Maliyeti 600 milyon doları bulan paneller, 30 evin elektrik gereksinmesini karşılayabilecek kapasiteye sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!