Uyumsuz doku sorunu aşıldı

Güncelleme Tarihi:

Uyumsuz doku sorunu aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2010 00:00

İngiltere’de keşfedilen yeni bir teknik, böbrek nakli ameliyatlarında çığır açtı. Bir hastanın kan plazması dondurulduktan sonra özel bir yöntemle süzüldü. Yeni organın reddedilmesine yol açan antikorlardan arındırılan kan ısıtılıp yeniden vücuda verildi. Böylece hastanın vücudu yeni böbreği kabul etti.

HAYATININ 15 yılını diyaliz makinesine bağlı olarak sürdürdükten sonra, ortaya çıkan tansiyonla ilgili problemler nedeniyle doktorların sadece birkaç ay ömür biçtiği Maxine Bath (41), kız kardeşinden alınan böbreğin başarıyla nakledilmesi sayesinde tekrar sağlığına kavuştu. Ameliyatta, plazmayı kandan ayırarak ve soğutarak protein ve antikorların jelimsi bir maddeye dönüşmesini sağlayan bir soğuk filtrasyon sistemi kullanıldı. Bu sayede nakledilen organın vücut tarafından reddedilmesine neden olan antikorlardan arındırılan kan, yeniden ısıtma işleminden geçirilerek hastaya geri verildi. Operasyonu yapan ekipten Dr. Rob Higgins, yeni ameliyat tekniğinin, vücutla uyumlu olmayan bir dokunun nakledilmesinde ilk kez kullanıldığına işaret etti. Organın vücut tarafından reddedilmesine neden olan antikorları devre dışı bırakan diğer yöntemlerin Bath’ın zaten tehlikeli boyutlarda düşük olan tansiyonunun daha da düşmesine neden olacağına dikkati çeken Higgins, yeni tekniğin bu açıdan çok önemli olduğunun altını çizdi.

Soğuk filtrasyon yerine antikorları devre dışı bırakmak için yenilenmiş plazmanın kullanıldığı eski tekniklerde, bazı durumlarda vücudun bunu kabullenmemesi nedeniyle tansiyon düşmesi riski bulunuyordu.

Bath, Kasım ayındaki ameliyattan sonra geçirdiği 6 aylık rehabilitasyon devresinin ardından yaptığı açıklamada, “Ameliyatın üstünden çok zaman geçmiş olmamasına karşın kendimi şimdiden çok daha sağlıklı hissediyorum. Daha önce hiçbir zaman yiyemediğim kabuklu yemiş ve çikolata gibi yiyecekleri tekrar yiyebilmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!