Utanç günü

Güncelleme Tarihi:

Utanç günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2019 08:00

Bosna Savaşı’ndaki katliamların baş sorumlusu Slobodan Miloseviç’in hayranı Avusturyalı yazar Peter Handke, Nobel Edebiyat Ödülü’nü dün akşam Stockholm’de düzenlenen törenle İsveç Kralı Carl 16. Gustaf’ın elinden aldı. 1200’den fazla davetlinin katıldığı törende Handke, ayrıca 948 bin dolarlık ödülün de sahibi oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN BOYKOT

Türkiye’nin yanı sıra Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Afganistan töreni boykot etti. İsveç’teki Norrmalmstrog Meydanı’nda da yüzlerce kişi Handke’ye Nobel ödülü verilmesini protesto etti. Gösteriyi organize eden Teufika Sabanovic, “Handke istediğini yazmakta özgür. Ancak yazıları için onurlandırılması problemli” ifadesini kullandı. Stockholm’de dünyanın farklı ülkelerinden bir araya gelen gazeteci ve akademisyenler de Srebrenitsa’da yaşanan soykırımı inkar ettiği ve Sırp savaş suçlularını savunduğu için Avusturyalı yazar Peter Handke’den Nobel Edebiyat Ödülü’nün geri alınmasını istedi. Boşnak ve Arnavut kurban yakınları, Bosna Hersek ve Kosova’da protestolar düzenledi. Saraybosna’da Handke’ye “Utan” diye seslenen dev posterler asıldı.
Handke, Saraybosna’daki Müslüman Boşnakların ‘kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını’ öne süren bir isim. Avustralyalı yazar, Milosevic’i cezaevinde ziyaret etmiş ve lehine tanıklık etmek için girişimlerde bulunmuş, ayrıca 2006’daki cenazesine de katılmıştı.

Haberin Devamı

AMANPOUR: ORADAYDIM

BOSNA’daki savaşta bölgede görev yapmış çok sayıda ünlü gazeteci ve foto muhabiri o döneme ait görseller ve mesajlar paylaşarak ödülün Handke’ye verilmesine tepki gösterdi. Twitter’da “Bosna Savaş Muhabirleri” (#BosniaWarJournalists) etiketiyle mesajlar paylaşıldı. CNN editörlerinden Christiane Amanpour, Srebrenitsa’daki soykırımda öldürülenlerin defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı’nda çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak, “Oradaydım. Hepimiz kimin suçlu olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!