Üst mahkemeden Gore'a yeni umut

Güncelleme Tarihi:

Üst mahkemeden Gorea yeni umut
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Son karar: Elle sayıma devam

ABD Başkanlığı için Florida'daki kaos sürüyor. Bir mahkemenin verdiği kararı bir üst mahkeme bozuyor. Florida Eyalet Yüksek Mahkemesi oyların yeniden elle sayılmasına karar verdi. Bu karar Gore'un yüzünü güldürdü.

ÜST üste aldığı mahkeme darbeleriyle iyice sarsılan Demokrat Parti'nin ABD Başkan Adayı Al Gore, Yüksek Mahkeme'nin elle sayıma karar vermesiyle yeniden umutlandı.

Gore'un başvurusu üzerine, Florida Eyaleti Yüksek Mahkemesi 3'e karşı 4 oyla, binlerce oyun acilen elle sayılmasına karar verdi. Bir alt mahkeme Al Gore'un bu talebini geri çevirmişti.

Böylece, 25 adet ikinci seçmen ile ABD Başkanı'nı belirleyecek olan Florida Eyaleti'nde makinelerin geçersiz saydığı binlerce oy elle sayılacak.

Üyeleri Demokrat Parti'den Valiler tarafından atanan Florida Yüksek Mahkemesi'nin kararı ‘‘ideolojik’’ olarak nitelendirildi. Gore kampı durumdan memnunluk duyarken, Bush'un danışmanları kararın beklenmedik olduğunu ifade ettiler. Binlerce oyun elle ve 12 Aralık'a kadar nasıl sayılacağı da bir soru işareti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Florida Eyalet Meclisi'nin, kendilerine tanınan resmi süre olan 12 Aralık tarihinden önce, Florida eyaletinin 25 seçici delegesini onaylayıp resmen ataması gerekiyor. Dün özel oturumla toplanan meclis henüz bu konuda karar almadı.

Eyalet Meclisi'nde çoğunluğu Texas Valisi George W. Bush'un Başkan adayı olduğu Cumhuriyetçi Parti üyeleri oluşturuyor. Eyalet Meclisi, Yüksek Mahkeme kararına rağmen daha önce seçimi kazandığı açıklanan Bush'un ikinci seçmenlerini 16 Aralık'ta ABD Kongresi'nde oy kullanmak üzere Washington'a yollamayı planlıyor.

Böylece, çoğunluğu Cumhuriyetçi Partili olan Florida yerel kongresinin, 25 seçici delegeyi Bush'a vermesi öngörülüyor. Bu durumda, Florida'ya kilitlenen başkanlık yarışı iyice arapsaçına dönerken, yasal belirsizliğin uzunca bir dönem sürmesi bekleniyor.

Bir başka ihtimale göre, ikinci seçmenlerin atamaları 12 Aralık tarihine kadar yapılamazsa, Florida eyaletinin oyları geçersiz sayılacak. Bu takdirde, ülke çapında çoğunluk oylarını toplayan Gore, diğer eyaletlerden gelecek seçici delege oylarını alarak kazanma umudu taşıyor.

Bir diğer ihtimal ise Başkan'ın ABD Kongresi tarafından belirlenmesi. Bu durumda Temsilciler Meclisi, Başkanı; Senato da, Başkan Yardımcısı'nı seçecek. Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler çoğunlukta, Senato'da ise güçler eşit. Yeni Başkan'ın 20 Ocak yemin ederek göreve başlaması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!