Ünlülerden Irak’a ambargo

Güncelleme Tarihi:

Ünlülerden Irak’a ambargo
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2005 00:00

Marlene Dietrich’ten Bob Hope’a birçok ünlünün cepheye gidip Amerikalı askerlere moral verme geleneği artık çok geride kaldı. "Savaş destekçisi" damgasını yemekten korkan Amerikalı film ve pop yıldızları, cephedeki Amerikan askerlerinden uzak durmayı yeğliyor.

Haberin Devamı

HOLLYWOOD ve pop yıldızları, Irak’ta savaşan Amerikan askerlerine sırtını döndü. Amerikalı ünlüler, kol gezen şiddetin yol açtığı korku ve savaşın Bush yönetiminin yalanları üzerine çıkarılmış olması nedeniyle başlayan karşıt kampanyalar yüzünden Irak’a gitmek istemiyor.

Oysa, 2’nci Dünya Savaşı’ndan başlayarak, Amerikalı yıldızların dünyanın çeşitli bölgelerinde çarpışan askerlere moral vermek için onları ziyaret etmelerine ve çeşitli şovlar sergilemelerine alışılmıştı. Özellikle seksi ve güzel yıldızlar, askerleri eğlendirir ve onlara moral verirlerdi.

Marlene Dietrich, Bing Crosby gibi ünlü simalar, özellikle Noel döneminde savaşan askerlerin yanında olurlardı. Ancak bugün, Hıristiyan hip-hop grupları, adı duyulmamış şarkıcılar ve ponpon kızlar dışında hiç kimse Irak’a uğramıyor.

11 Eylül saldırılarının ardından, Jennifer Lopez’den Brad Pitt’e şov dünyasının ünlü isimleri, katıldıkları etkinliklerle savaşa destek vermek için adeta yarıştılar. Ancak bu durum, sonradan dramatik bir şekilde değişti.

Askerleri eğlendirmek için 2’nci Dünya Savaşı sırasında 1941 yılında kurulan ve kısa adı USO olan kuruluşun başkanı şarkıcı Wayne Newton, içinde bulundukları durumu USA Today gazetesine şöyle anlattı:

"11 Eylül’ün ardından, gönüllüleri askerlerimize ulaştıracak yeterli uçak bulamayacağımızdan korkuyorduk. Ancak zaman geçtikçe, askerlerimize götürecek ünlü bulamaz olduk. Yıldızlar, Irak’a gittikleri takdirde, savaşı onaylıyor gözükeceklerini öne sürerek, yan çiziyorlar. Oysa bu doğru bir düşünce değil. Çünkü kadın erkek askerlerimiz kendi istekleriyle gitmediler. Oralara gönderildiler. Bu yüzden, kısa bir süre için de olsa onları elimizden geldiği kadar eğlendirip mutlu etmek, çok önemli."

USO’nun bu yıl içinde Irak’a yaptığı Umut ve Özgürlük Turu’na katılan folk şarkıcısı Craig Morton’a göre, bu olumsuz durum normal. Morton, "İnsanlar Irak’a gitmeye korkuyor. Bunu anlayabiliyorum. Çünkü orası güvenli ve eğlenceli bir yer değil" dedi.

WILLIAMS: GİDİN

2003 yılından bu yana dört kez Irak’a giden aktör ve komedyen Robin Williams, Newton’un düşüncesine destek veriyor. Williams, şöyle konuşuyor:

"Gidin oraya. Asla unutamayacaksınız. Müthiş insanlarla karşılaşacaksınız. Ben oraya askerler için gittim. W. (Bush) için değil."

Williams, Irak’a gidecek ünlüleri de "Sakın politik takılmayın. Ben Bush’un aklıyla ilgili espriler yaptım ve oldukça soğuk tepki aldım" diye uyarıyor.

Williams’ın tavsiyesine karşın, bu Noel Irak’taki Amerikan askerleri oldukça sıkıcı günler geçirecekler gibi görünüyor.
Askerlerin yanında olan ünlüler

USO başkanı olarak, 1942’den başlayarak öldüğü 1990 yılına kadar her savaşta bulunan tek isim, ünlü komedyen ve aktör Bob Hope oldu. Savaş bölgelerinde askerlerin yanında olan ünlüler şunlar:

II. Dünya Savaşı 1941-45

Bob Hope

Marlene Dietrich

Duke Ellington

Marx Kardeşler (Üç Ahbap Çavuşlar)

Judy Garland

Kore Savaşı 1950-53

Bob Hope

Marilyn Monroe

Jane Russell

Vietnam Savaşı 1961-75

Bob Hope

John Wayne

Raquel Welch

Körfez Savaşı 1990-91

Bob Hope

Steve Martin

Irak Savaşı 2003

Robin Williams

50 Cent

Arnold Schwarzenegger

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!