Ünlüler, İsrail'e akın edecek

Güncelleme Tarihi:

Ünlüler, İsraile akın edecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 15:46

Bush, Gorbaçov, Steven Spielberg, medya patronu Murdoch ve daha nice ünlü İsrail'de buluşacak.

İsrail, 60. bağımsızlık yılını, 7 Mayıs akşamından itibaren görkemli tören ve etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor.
Aralarında ABD Başkanı George W. Bush, ünlü yönetmen Steven Spielberg, Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, eski İngiltere Başbakanı ve Dörtler Grubunun Orta Doğu temsilcisi Tony Blair, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, eski Endonezya Cumhurbaşkanı Abdurrahman Vahid, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, eski Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fisher, eski Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Havel, dünyaca ünlü medya patronu Rupert Murdoch, Fransız filozof Bernard-Henri Levy, Nobel ödüllü Eli Weisel, Facebook paylaşım sitesinin kurucusu Mark Zuckerberg ve Google'un kurucu ortaklarından Sergey Brin'in de bulunduğu, kalabalık bir konuk listesinin kuruluş yıl dönümü için İsrail'de olmaları bekleniyor.

Bağımsızlık Gününde Hava Kuvvetleri göklerde şov yapacak, aralarında yabancıların da olduğu paraşütçü gösterileri olacak. Ordunun çeşitli birimleri ve üsler ziyaretçilere açılacak.

Hükümet, 60. yıl kutlamaları için 100 milyon 28 milyon dolar tutarında bir bütçe ayırdı. Bu miktar birçok kesimin tepkisini çekti. İnternette başlatılan bir kampanya ile bu denli harcama yapılmasına karşı olanlar, hükümetten savurganlığa son vermesini ve ölçüsüzce harcamalarını durdurmasını istedi. Kampanyaya katılanların sayısı 100 bine yaklaştı.

BAĞIMSIZLIK GÜNÜ MÜ, "FELAKET GÜNÜ" MÜ?

Filistinliler, İsrail'in kuruluş gününü "Felaket Günü" (Nakba) olarak adlandırıyor. İsrail'in nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan Arapların bir bölümü "Nakba" tanımına katılmasa da kutlamalarda yer almayacaklarını, bayrak asmayacaklarını belirtiyor.

Jerusalem Post gazetesine konuşan Nasıralı gazeteci Mahmud Ebu Receb, Nakba'nın Israil'in doğuşundan kaynaklanmadığını, daha çok Filistin'in yıkımı anlamına geldiğini söyledi.

El Ahbar gazetesinin editörü Ebu Receb de "Bizim siyasi liderlerimiz, 2000 yılında Bağımsızlık Gününü Nakba olarak görmeye başladı. Tarihsel açıdan haklılar. İsrail'in kurulduğu gün, Arap vatandaşları için Nakba idi" diye konuştu.

Şfaram'ın Likud üyesi Belediye Başkanı Ursan Yasin, kutlamalarda kesinlikle yer alacaklarını söyleyen isimlerden. Yasin, kamu binalarını ve ana caddeleri önceki yıllarda yaptığı gibi İsrail bayraklarıyla süsleyecek. "Biz, İsrail devletinin bir parçasıyız. Kutlamalara dahil olmamız gerekir" diyen Yasin'in kendi ailesinden bile tepki gördüğü ifade ediliyor.

Kuzeydeki Dürzilerin bulunduğu Daliat El Carmel kasabasından yazar Selman Natur da, "Benim için oldukça hüzünlü bir gün. Yıllardır Filistin hikayeleriyle yaşıyorum ve kendimi bir Filistinli olarak tanımlıyorum" diye konuştu.

Lübnan'daki Filistinli mültecilerin ise 14 Mayısta Filistin Yönetiminin aynı gün düzenleyeceği faaliyetler çerçevesinde, İsrail sınırına doğru yürüyüş düzenlemeleri bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!