Ünlü Amerikalı stratejist hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Ünlü Amerikalı stratejist hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2017 00:25

Polonya asıllı ABD’li siyaset bilimci, devlet adamı ve stratejist Zbigniew Kazimierz Brzezinski, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Brzezinski’nin kızı Mika Brzezinski, babasının ölüm haberini Twitter hesabı üzerinden duyurdu. 1975’te dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın dış politika danışmanı olan Brzezinski,  1977-1981 yılları arasında Carter’ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığını yaptı. Sovyetler Birliği, Çin ve Batı arasındaki ekonomik engellerin kaldırılmasına yardımcı olan Brzezinski’nin, Mısır Lideri Enver Sedat ve İsrail Lideri Menachem Begin arasındaki geniş görüş ayrılıklarının giderilip, eski Başkan Carter’ın ev sahipliğindeki Camp David anlaşmasının yapılmasında büyük katkısı olduğu biliniyor.

OBAMA’YI DESTEKLEMİŞTİ

Eski Başkan George W. Bush’un 11 Eylül saldırılarının ardından takip ettiği politikaları en fazla eleştiren dış politika uzmanlarından olan Brzezinski, 2007’de Barack Obama’nın başkan adaylığını desteklemişti. Brzezinski 2012’de Hürriyet’e verdiği röportajda ise, “İran eğer Türkiye gibi olsa bölgenin iyiye doğru dönüşmesi sürpriz olmaz” demişti. “Büyük Satranç Tahtası/Amerika’nın Küresel Üstünlüğü ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri” ve “Stratejik Vizyon/Amerika ve Küresel Güç Buhranı” Brzezinski’nin en önemli kitapları arasında yer alıyor.

BAKMADAN GEÇME!