Umuda yolculuk ilk kez Korsika’da bitti

Güncelleme Tarihi:

Umuda yolculuk ilk kez Korsika’da bitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 23:39

Mülteciler, ilk kez Fransa’nın Korsika Adası’na çıkmayı başardı. Suriye’den Tunus’a giden kaçaklar oradan da gemiyle Korsika sahillerine ulaştı. Ülkede 124 kaçakla ilgili soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

MİLLİ kimlik tartışmalarının göçmenler üzerinden bütün hızıyla sürdüğü Fransa’da Korsika adasından ülkeye giren 124 yeni göçmen ülkenin gündemine oturdu.
Cuma sabahı, insan kaçakçıları tarafından bir gemiyle Korsika adasının güney sahillerinde Paragano plajına bırakılan 57 erkek, 29 kadın ve 38 çocuk olmak üzere toplam 124 göçmen tespit edildi. Sahilde kamp kurduğu belirlenen göçmenler Korsika polisi tarafından bulunarak bölgede bir okulun spor salonuna yerleştirildi. Göçmenlerin çoğunluğunun Suriye Kürdü, bir bölümünün de Magrebli olduğu açıklandı. Göçmenler dün sabahtan itibaren önce askeri araçlarla ülkenin kuzeyindeki havaalanına, ardından da uçakla Lyon’daki göçmen tutukevlerine nakledilmeye başlandı.
Korsika Valisi, göçmenlerin Suriye’den Tunus’a kamyonla yola çıktıklarını, Tunus’tan da Rus bandrollu kargo gemisiyle Korsika’ya getirildiklerini açıkladı. Vali, son hedefin Fransa değil İsveç olduğunu, Akdeniz’i geçebilmek için de göçmen tacirlerine 2.500 ila 10.000 Euro arasında para verdiklerini kaydetti.
Fransa konuyla ilgili soruşturma başlattı ve kanundışı göçle mücadele etmek üzere bir Avrupa zirvesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Yeni göçmen profili

Yetkililer, Korsika olayında “farklı bir göçmen profili” görüyor. Bonifacio Belediye Başkanı Jean-Charles Orsucci’nin verdiği bilgilere göre, “hâli vakti yerinde olan ve son derece bilinçli bir şekilde ne istediğini ifade eden” bu göçmenler, “ekmek değil gelecekleri için” garanti talep ettiler. İlk gece kendilerine verilen yemeği yemeyen göçmenler, “Bize yemek değil, pasaport verin” diye pankart açtılar.
İçlerinden biri az seviyede de olsa İngilizce konuşuyor. Üst düzey bir insan hakları temsilcisiyle görüşmekte ısrarcılar. Giyimleri son derece düzgün. Eş ve çocuklarıyla beraber ülkelerini terketmişler. Sağlık durumları yerinde. Fransa’da kalmak değil, Norveç ve İsveç’e gitmek amacındalar. Kesinlikle Suriye’ye dönmek istemiyorlar.
Rus ya da Ukrayna bandrollü kargo gemisinin peşine düşen Fransız emniyeti de olayı “esrarengiz” buluyor. Fransız göçmenlerle dayanışma dernekleri ise onları destekliyor ve Fransa’yı uluslararası konvansiyonları yerine getirmeye, bir an evvel bu insanların sığınma taleplerini işleme koymaya çağırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!