Ukrayna iç çatışmanın eşiğinde

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna iç çatışmanın eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2004 18:03

Ukrayna'da batı yanlısı muhalif lider Viktor Yuşçenko yanlıları, devlet başkanlığı binasına yürüdü.

Haberin Devamı

Ukrayna'da pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçiminden sonra muhalefet lideri Viktor Yuşçenko'yu desteklemek için başkent Kiev'deki devlet başkanlığı binasına doğru yürüyüşe geçen binlerce göstericinin, binanın yakınında durduğu bildirildi.

Kentteki AFP muhabiri, binlerce göstericinin, yüzlerce özel polis gücü mensubu tarafından korunan binanın çevresinde bulunduğunu duyurdu.

Bazıları kamyonlarla binanın çevresine gelen göstericiler, güvenlik güçlerine yönelik olarak “Polis, halkla birlikte” sloganları attı.

MUHALEFETTEN 'SARAYA YÜRÜYÜN' ÇAĞRISI

Kiev'de toplanan yaklaşık 100 bin göstericiye konuşan muhalefet liderlerinden milletvekili Yuliya Timoşenko, göstericilere saraya yürümeleri çağrısında bulundu.

Timoşenko, saraya barışçı bir şekilde gideceklerini belirterek, ”Ya iktidarı bırakacaklar, ya da biz alacağız” dedi. Devlet Başkanlığı sarayını çembere alacaklarını belirten Timoşenko, “Yeni Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko çalışmaya başlayana dek orada kalacağız” diye konuştu.

ÜLKEDE İÇ ÇATIŞMANIN EŞİĞİNDE

Ukrayna'da, muhalefetin Pazar günkü tartışmalı devlet başkanlığı seçimi sonuçlarının geçersiz ilan edilmesi önerisini görüşmek için toplanan parlamentoda yeterli çoğunluk sağlanamadı.

Haberin Devamı

Yuşçenko, olağanüstü bir toplantı yapan parlamentodaki konuşmasında, ”Ukrayna bugün bir iç çatışmanın eşiğinde” dedi.

YUŞÇENKO YEMİN ETTİ

Ukrayna parlamentosunun oturumu seçimlere ilişkin bir karar almadan sona erdi. Bu arada Yuşçenko, kendisini destekleyen milletvekillerinin önünde devlet başkanlığı yemini etti.

Devlet Başkanı Leonid Kuçma da, devlet başkanlığı seçiminin adayları arasında görüşmeler yapılması çağrısında bulundu. Kuçma, seçimlere ilişkin Batı'dan gelen açıklamaların gerilimi yükseltebileceğini söyledi.

PARLAMENTODA YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Muhalefet lideri Viktor Yuşçenko'nun, Merkez Seçim Komisyonu'na güvensizlik oyu verilmesi ve resmi sonuçların geçersiz ilan edilmesi için parlamentonun acilen toplanması çağrısına sadece 191 milletvekili uydu.

Oturumun yapılabilmesi için 450 sandalyeli meclisin en az 226 üyesinin toplantıya gelmesi gerekiyordu.

Parlamento Başkanı Volodimir Litvin, toplantıya katılan milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, “Uçuruma yuvarlanıyoruz. Ülkede hiçbir şey olmuyormuş gibi davranmak ahlaki değildir ve bir suçtur” dedi.

Ukraynalı muhalif milletvekillerinden Yulya Timoşenko, “Bugün Viktor Yuşçenko'yu Ukrayna'nın devlet başkanı ilan ediyoruz ve Yuşçenko bugünden itibaren görevine başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Parlamentonun güvensizlik oyu vermesinin siyasi önemi olsa da, bağlayıcılığı bulunmuyor. Ukrayna anayasasına göre, bağlayıcı olabilmesi için güvensizlik oyu girişiminin devlet başkanından gelmesi gerekiyor.

LITVIN: HALKI KIŞKIRTMAMAK GEREK

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Litvin, Ukrayna'da hafta sonunda yapılan devlet başkanlığı seçimi sonucunda zaferinin haksız yere tanınmadığını iddia eden muhalefet lideri Viktor Yuşçenko'nun “yemin etmesine” karşı çıkarak, “halkı kışkırtmamanın gerektiğini” söyledi. Litvin, “Hiçbir yemin etme olayı olmadı. Halkı kışkırtmamak gerek” dedi.

Litvin, iktidar ve muhalefetin, hafta sonundaki devlet başkanlığı seçiminin sonucuyla ilgili ortaya çıkan krizi görüşmeler yoluyla çözmeye hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Litvin, gazetecilere yaptığı açıklamada, taraflara yuvarlak masa toplantısı önerdiğini ve sorunun sadece bu yolla çözülebileceğini söylediğini kaydederek, bu konuyu dün Devlet Başkanı Leonid Kuçma ve Başbakan Viktor Yanukoviç'e açtığını belirtti.

Kuçma ve Yanukoviç'in yuvarlak masa toplantısı için hazır olduğunu ifade eden Litvin, “Muhalefet lideri Viktor Yuşçenko ile değil ama destekçileriyle de bu konuyu görüştüm. Birçok ön koşul öne sürdüler. Ben de bu önkoşulları Başbakana ilettim. Kendisi de bu koşulları tartışmasının mümkün olabileceğini söyledi” dedi.

Litvin, görüşmenin ne zaman olabileceği konusunda ise bir bilgi vermedi.

YUŞÇENKO: SEÇİMLERİ KAZANDIM

Haberin Devamı

İnterfaks haber ajansı, Yuşçenko'nun, seçimleri kazandığını ve bunun uluslararası olarak tanınmasını istediğini kaydetti.

Yuşçenko'nun kampanya bürosundan yapılan açıklamada da ”Parlamentoyu ve dünya uluslarını, Ukrayna halkının isteklerini ve demokrasiye dönme arzusunu desteklemeye çağırıyoruz” denildi.

Yuşçenko, güvenlik güçlerini muhalefetin safına geçmeye çağırdı. Yuşçenko, başkent Kiev'de toplanan 100 binden fazla göstericiye yaptığı konuşmada, “Polis, asker ve sınır muhafızlarından, Kiev'de toplanan göstericilere müdahale etmemelerini” istedi.

PUTİN: MERKEZ SEÇİM KOMİSYONU'NUN KARARI GEÇERLİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki devlet başkanlığı seçiminde Merkez Seçim Komisyonu'nun kararının geçerli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Putin, Rusya Devlet Başkanlığı tarafından yayımlanan mesajında, Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimi sonrasında yaşanan olayları kast ederek, her şeyin meşruiyet ve yasalar çerçevesinde yapılması gerektiğini belirtti.

Putin, devlet başkanlığı seçimi konusunda tek geçerli kararın, Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan karar olacağını kaydetti.

Bu arada, İtar-Tass ajansı, muhalif lider Viktor Yuşçenko'nun taraftarlarının, parlamento etrafındaki polis kordonunu aşmayı başardığını belirterek, göstericilerin parlamentoya girmeye çalıştığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Aleksandır Kuçma da yaptığı açıklamada, halkı sakin olmaya davet ederek, sorunların sokakta çözülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

LVIV BÖLGE MECLİSİ YUŞÇENKO'YU DEVLET BAŞKANI İLAN ETTİ


Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde bulunan bölge meclisi, hafta sonunda yapılan devlet başkanlığı seçimi sonucunda zaferinin haksız yere tanınmadığını iddia eden muhalefet lideri Viktor Yuşçenko'yu devlet başkanı ilan etti.

AFP'nin haberine göre, bölge meclisi, seçimin galibi olarak ilan edilen Başbakan Viktor Yanukoviç'in zaferini ise “gayri meşru” olarak niteledi.

Lutsk ve Khmelnitski kent meclisleri de, başkent Kiev'in yanı sıra İvano-Frankivsk ve Vinnytsia kentlerinin seçim sonuçlarını tanımama kararına katılmış, Yanukoviç'in zaferini reddetmişlerdi.

GÖZLEMCİLER: SEÇİM SIRASINDA 40 KEZ OY VEREN OLDU

Pazar günü yapılan ve ülkeyi siyasi bir krize sürükleyen devlet başkanlığı seçimleri sırasında “40 defa” oy veren seçmenler olduğu bildirildi.

Seçimlerde uluslararası gözlemci olarak görev yapan Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı milletvekili Thijs Berman, Fransız Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, “40 kez oy veren seçmen vardı. Sınırsız sayıda seçmen kağıdı alabilmek mümkün, güvenilir seçmen kayıtları olmadığından bunu kontrol etmek olanaksız” dedi.

Berman, tüm gözlemcilerin yolsuzlukları tespit ettiklerini, bu konuda Avrupa, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), NATO'nun tüm gözlemcilerinin görüş birliğinde olduklarını belirtti.

GECEYİ MEYDANDA GEÇİRDİLER

Yuşçenko'yu destekleyen binlerce kişinin seçim sonuçlarını protesto etmek için meydanda toplandığını, turuncu kıyafetler giyen göstericilerin burada yaklaşık 200 çadır kurduğunu duyurdu. Çadırlarının güvenlik güçleri tarafından söküleceğinden endişe eden göstericiler, sabaha kadar gitar çalıp, şarkı söyledi.

Güvenlik güçleri, devlet başkanlığı binası ve hükümet binaları etrafında güvenlik önlemleri aldı, kent merkezi araç trafiğine kapatıldı. Bu arada, Yuşçenko'nun müttefiklerinden Yuliya Timoşenko dün gece yaptığı açıklamada, halktan baskıyı artırmasını isteyerek, “Bu baskıyı yetkililer Yuşçenko'nun zaferini tanıyıncaya kadar sürdürmeliyiz” dedi.

Timoşenko, ülkedeki tüm muhaliflere başkent Kiev'e gelerek, Yuşçenko'nun seçim zaferinin tanınmasına destek olmaları çağrısında bulundu. Öte yandan, bölgedeki muhabirler, civar illerden birkaç otobüsle Yuşçenko destekçilerinin bu sabah başkente geldiğini belirtti.

Yuşçenko'nun seçim merkezi ise “milyonlarca kişiyi başkent Kiev'de toplamayı amaçladıklarını” açıkladı.

YANUKOVİÇ'TEN GÖRÜŞME ÇAĞRISI

Seçim zaferini açıklayan Başbakan Yanukoviç, dün gece protestolar üzerine, resmi seçim sonuçlarının açıklanmasının beklenmesi gerektiğini belirterek, Yuşçenko'yu ülkenin geleceğini değerlendirmek için görüşmeye davet etti.

Seçmenlerin büyük çoğunluğunun kendi programını desteklediğini ifade eden Yanukoviç, Yuşçenko'nun yandaşlarına da “Tercihinizi, kendi siyasi geleceğinizle ilgi hakkınızı anlıyor ve saygı duyuyorum. Yeni Ukrayna hükümeti Ukraynalıların vizyonlarını mutlaka göz önünde bulunduracak. Kendinizi kaybedenler olarak görmenizi istemiyorum. Hepimiz kazandık” dedi.

GÖSTERİLER YAYILIYOR

Başkent Kiev'in ardından milliyetçilerin kalesi Lviv kentinde de muhalefet yanlısı gösteriler genişliyor.

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, ülkenin batısındaki Lviv kentinde yaklaşık 100 bin kişi muhalif Viktor Yuşçenko'nun “devlet başkanlığı”nın kabul edilmesi için gösteri yapıyor.

Lviv kentinde opera yakınındaki Özgürlük Bulvarı'nı tamamen işgal eden göstericiler, “Yuşçenko Devlet Başkanı” sloganları atarak, Yuşçenko'nun seçim kampanyasında kullandığı turuncu renkli bayraklar sallıyor.

Lviv kentindeki gösteriye katılanların sayısını polis 80 bin olarak açıklarken, organizatörler bu sayının 250 bin olduğunu savunuyor.

Muhalif kanadın güçlü olduğu Lviv kentinin belediye meclisi, dün Rusya yanlısı Başbakan Viktor Yanukoviç'in devlet başkanı seçilmesini kabul etmemiş ve seçimlere hile karıştırıldığını savunarak Yuşçenko'yu galip ilan etmişti.

Yuşçenko ve yandaşları, pazar günkü seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia etmiş ve halkı “hükümetin zaferini elinden alma çabası” olarak değerlendirdikleri bu durumu protesto etmeye çağırmıştı.

Rusya'nın desteklediği Başbakan Viktor Yanukoviç'in seçimi kazandığına ilişkin açıklamalarına tepki olarak Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda toplananların sayısı yüzbini buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!