Türkmenistan'a doğal gaz şantajı

Güncelleme Tarihi:

Türkmenistana doğal gaz şantajı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, göreve gelişinin ardından yurtdışına gerçekleştireceği ilk ziyaret özelliği taşıyacak Türkmenistan gezisini sürpriz bir kararla askıya aldı.

Bu hafta başında ziyaretine ait tüm hazırlıklar tamamlanmasına rağmen gezisini hiç bir resmi açıklama yapmadan erteleyen Putin'in kararının arkasında, Türkmenistan doğal gazının alınması yönünde bu ülke ile yaşanan ciddi sorunların olduğu belirtildi.

Türkmen doğal gazını ucuza alıp kendi boru hatları ile başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya karlı bir şekilde satma planı içinde olan Putin'in gezisini erteleme ile bu ülkeye, ‘‘Saparmurat Türkmenbaşı yönetimi'nin bizimle bu anlaşmayı imzalaması önemlidir. Ziyaretim bu yönde bir taahhüdün oluşmasından sonra gerçekleşecektir’’ mesajını verdiği belirtiliyor. Bu amaçla, Putin bu ülkeye doğal gaz alım görüşmelerini gerçekleştirmek üzere kendisi yerine bir teknik ekip gönderdi.

Diplomatik kaynaklar, Aşkabad'a en az 30 yıllık bir taahhüdü içeren bir doğal gaz anlaşması konusunda bastıran Putin'in ısrarı karşısında, Türkmenbaşı'nın Türkiye ve Rusya arasında sıkıştığını belirtiyor.

DEMİREL'İN GEZİSİ

Türkmen doğal gazı vanasını kimin kontrol edeceği üzerinde Türkiye ile Rusya arasında bir süredir açık bir rekabet devam ediyor. Rusya'nın ağır baskısı altında olan Türkmenbaşı, doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştıracak olan Hazar geçişli boru hattını inşa edecek olan konsorsiyuma bir türlü yeşil ışık yakamıyor.

Kaynaklar ayrıca, Putin'in geçen hafta içinde Aşkabat'a gelen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in gezisinin ardından doğal gaz konusunda Ankara'nın lehine dönen göstergelerden de rahatsız olduğu ve bunun da ertelemenin tali sebeplerinden biri olabileceğini belirtiyor.

Yeni görevi için henüz resmi olarak yemin etmeyen Putin'in ayrıca, Türkmenistan gezisini erteleme bahanesi olarak,‘‘7 Mayıs'taki yemin töreninden önce bir resmi gezi gerçekleştirmeyeceğim’’ şeklinde de değerlendirmelerde bulunduğu kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!