Türkleri bıktırdılar

Güncelleme Tarihi:

Türkleri bıktırdılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2005 01:53

Müzakerelerin başlamasına az bir süre kala, AB'den gelen çelişkili mesajlar, Türk kamuoyunun AB desteğini 10 puan geriletti.

3 Ekim’de Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlaması konusunda çelişkili mesajlar veren AB üyeleri sonunda başardı. Washington Merkezli Marshall Fonu’nun liderliğinde yapılan ankette geçen yıl yüzde 73 olan AB’ye yönelik Türkiye’deki destek yüzde 63’e geriledi. AB üyelerinin yüzde 29’u Türkiye’nin AB üyeliğinin kötü bir şey olduğunu düşünürken, yüzde 42’si ise kararsız.

TÜRKİYE’nin AB üyeliği konusunda kafa karıştırıcı açıklamalar yapan AB liderleri, sonunda Türkiye’deki AB heyecanını da kırmayı başardılar. ‘Transatlantik Eğilimler 2005 Araştırması’na göre Türkiye’de AB’ye yönelik destek bir yılda 10 puan gerileyerek yüzde 63’e indi.

Araştırma merkezi Washington’da bulunan Marshall Fonu ile İtalya’nın Torino kentinde yer alan Compagina di San Paola tarafından hazırlanan ankette, ABD ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 Avrupa ülkesinde yaklaşık 11 bin kişiye sorular yöneltilerek, ABD ve Avrupa arasındaki transatlantik ilişkiler ile ilgili nabız ölçülmeye çalışıldı. Bu bağlamda Türkiye’nin olası AB üyeliği de gündeme geldi. Ankete, ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, İspanya, Slovakya ve Türkiye katıldı. Anket sonucunda Türkiye ile ilgili çıkan başlıca sonuçlar şöyle:

Türkiye’nin AB üyeliğinin kötü bir fikir olduğunu düşünen Avrupalıların sayısı yüzde 9 artarken (yüzde 29), çoğunluk (yüzde 42) Türkiye’nin AB üyeliğinin ne iyi ne de kötü bir fikir olduğu görüşünde.

Avrupalıların sadece yüzde 22’si Türkiye’nin üyeliğinin iyi birşey olduğunu düşünüyor. Evetçilerin yüzde 77’si ekonomik, yüzde 83’ü ise Ortadoğu’ya barış ve güvenlik getirebileceği gerekçesiyle Türkiye’nin üyeliğini destekliyor.

ABD DESTEĞİ

Türkiye’nin AB üyeliğine en büyük destek ABD (yüzde 35), İngiltere (yüzde 32) ve İtalya’dan (yüzde 31).

Türkiye’ye hayır diyen AB üyelerinin en yüksek olduğu ülkeler ise Fransa (yüzde 47), Almanya (yüzde 40) ve Hollanda (yüzde 33)

Müslüman Türkiye AB’ye ait değildir diyenler (%) *

Tamamen katılıyorum 16

Büyük ölçüde katılıyorum 19

Pek katılmıyorum 34

Hiç katılmıyorum 25

Bilmiyor/Reddedildi 6

Yoksul Türkiye AB’ye

ait değildir diyenler
(%)

Tamamen katılıyorum 9

Büyük ölçüde katılıyorum 20

Pek katılmıyorum 40

Hiç katılmıyorum 22

Bilmiyor/Reddedildi 9

Türkiye, AB’ye entegre

olamayacak kadar kalabalık
(%)

Tamamen katılıyorum 10

Büyük ölçüde katılıyorum 18

Pek katılmıyorum 37

Hiç katılmıyorum 25

Bilmiyor/Reddedildi 10

* 9 AB üyesinden gelen yanıtlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!