Türkler için endişe etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Türkler için endişe etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avusturya Başbakanı Schüssel'den Ecevit'e mektup

Avusturya'da geçen hafta aşırı sağcı Jörg Haider'in lideri olduğu Özgürlükçü Parti (FPÖ) ile koalisyon hükümeti kuran Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı ve Başbakan Wolfgang Schüssel, Başbakan Bülent Ecevit'e ‘Türkler için garanti’ niteliğinde bir mektup gönderdi.

Schüssel mektubunda Başbakan Ecevit'e Avusturya'da yaşayan Türkler'in tüm haklarının bundan önce olduğu gibi aynen korunacağına ve hükümetinin bundan sonra da Türkiye ile Avusturya'daki dostluk bağlarının daha da pekiştirilmesi için çaba göstereceğine dair teminat verdi. Avusturya'nın yeni Başbakanı, hükümetinin ülkesinde ırkçı ve yabancı düşmanlığı yönünde bir politika izlenmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğini bildirerek, insan hakları, demokrasi ve daha bir çok konuda Avusturya'nın altında imzası bulunan tüm uluslararası anlaşmalara aynen uyulacağını vurguladı.

Avusturya'da yeni kurulan hükümetle ilgili tüm dünya kamuoyunda hem Avusturyalıları, hem de bu ülkede yaşayan yabancıları haksız yere endişeye sevkedici haberlerin yayılmasına dikkat çeken Schüssel, ‘Size temin edirim ki, ülkemdeki Türk hemşehrilerim, bundan sonra da huzur ve dostluk ortamı içinde yaşamlarını sürdüreceklerdir’ dedi.

GENİŞLEMEYE VETO YOK

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Ralph Scheide tarafından dün Ecevit'e iletilen mektupta, Avusturya'nın AB'nin genişlemesine kesinlikle karşı çıkmayacağı ve genişlemeyi veto etmeyeceği de vurgulandı. Schüssel mektubunda FPÖ lideri Haider'in Helsinki Zirvesi öncesinde yaptığı iki ayrı açıklamada Türkiye'nin AB adaylığına tam destek vermesini hatırlattı.

Başbakan Bülent Ecevit de, Büyükelçi Scheide'ye, Avusturya'da yeni kurulan hükümetin ırkçılık açısından çok dikkatli davranacağına, yabancı düşmanlığı ile ilgili izlenimleri ortadan kaldırmaya çalışacağına inandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!