Türkler ABD Kongresi'ne çıkartma hazırlığında

Güncelleme Tarihi:

Türkler ABD Kongresine çıkartma hazırlığında
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2010 16:52

Anavatan'dan ayağının tozuyla gelen Kaya Boztepe çok mutlu. '' Beklentilerimizin üstünde bir ziyaret yaptık. Devlet, hükümet ve askeri kuvvetlerimizin üst kademelerinde yetkililerle görüştük. Gündemleri hayli yoğun olmasına rağmen bize ayırdıkları zamanı dahi ikiye katladılar. Anıtkabirin görkeminden, Ata'nın huzurunda olmaktan tarifi imkansız etkilendim. Tüm yorgunluğumuza rağmen New York'a döner dönmez Türkiye'de depoladığımız enerjiyle derhal işe koyulduk.'' dedi Boztepe, iki nefes arasında.

Haberin Devamı

Kaya Boztepe 'Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu' ( kısaca Federasyon)nun başkanı. Nedir başladıkları iş? ''Sözde Ermeni soykırımı ilk planda. Şahsen, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde bir farkla sonuçlanan oylamayı başarı addediyorum. Bundan sonraki etap meclis oylaması. 435 milletvekilinden oluşan Temsilciler Meclisi tümüyle katılacak. Süratli bir kampanya çalışmasına başlıyoruz. Amerika'daki Türkler 435 vekili tek tek telefonla arayacak, ofislerine gidecek, e-posta gönderecek ve sözde soykırımı tasarısına  'hayır' oyu vermeye davet edecekler. Türk-Amerikalıların şimdiye kadar ülke çapında giriştiği en kapsamlı kampanya olacak.''

Genç başkan koyu Atatürkçü. Toplantılarda Mustafa Kemal'i fazlaca telaffuz etmesini eleştirenler dahi çıkıyor. Bu ülkede yaşama gözlerini açan, iki dile mükemmel hakim Kaya Boztepe'yi yıldırmak kolay değil. Kısa konuşmalarında dahi dinleyicilerinin yüreğinde küllenmiş Türklüğü alevlendirmeyi biliyor.

Haberin Devamı

Boztepe Türkiye'de iken burada Türklüğün sayı, cemiyetleşme, liderlik alanlarında sorgulandığı bir polemik başladı. Federasyon'un eski başkanlarından Y.Müh. Yüksel Oktay da Anavatandan katıldığı yazışmalarda Amerika'da Türk nüfusu hakkında bir soru ortaya attı: '' Amerika'da 300 bin Türk'ün yaşadığı söyleniyor, 500 bin olduğunu iddia edenler de, 146 bin diyenler de var. Peki, Türk-Amerikalılar adına kim konuşuyor?''

Amerika'da iş adamından diplomata, lokantacıdan şoföre, genci-yaşlısı-emeklisiyle her meslekten Türkle yakınlığım var. Gene de Yüksel Oktay'ın sorusunu tek kelimeyle yanıtlamam sağlıklı olmaz. New York merkezli 'Federasyon' ile Washington'da kısa adıyla 'Asamble' 50'yi aşkın Türk derneklerinin şemsiye kuruluşu. Bu kurumlarının başkanları desek kısmen doğru. Türkiye'ye yönelik saldırı, hasımların karalamalarını toplum adına kınama gerektiğinde başkanlar Amerika'da Türk'ün sesi oluyorlar. Ama o kadar. Sırada büyükelçi, başkonsolos gibi resmi temsilcilerimiz var. 'Asamble' 30 yıl önce eski Washington  büyükelçimiz Şükrü Elekdağ'ın önayak olmasıyla kuruldu. Görevinden erken ayrılan Nabi Şensoy dahil eski büyükelçilerin 'Asamble', New York başkonsoloslarının 'Federasyon' seçimlerinde taraflara 'telkin'lerde bulunduğu herkesçe bilinen bir sır. Amerikalı-Türkler adına Türk diplomatları konuşuyor demek gene yanlış olacak. Doğru yanıt ''Kimse yok'' olmalı.

Haberin Devamı

 ABD nüfus sayımı bir hafta sonra başlıyor. Türk-Amerikan dernekleri, bireylerimiz e-posta duyurularıyla ''Sayım belgesine mutlaka yanıt verin, ırkınızı soran kutuya 'Türk' yazın.'' diye topluma çağrıda bulunuyorlar. Amaç sayıda çokluğumuzun ABD kongre üyelerinin dikkatini çekip, sözde soykırımı gibi konularda Türkiye safında yer almaları. Oysa deniz, kara yoluyla Amerika'ya girip yerleşen 'kaçak Türkler'in konumu var. Bazılarına göre 'kaçaklar', 'kayıtlı'lardan fazla. Yakalanıp hudutdışı edilme korkusuyla Türk konsolosluklarına vize uzatmaya dahi gitmiyorlar. Kaçaklar bu kez de Anavatan ile kişisel yararlar arasında kalacak. Amerika'da ne kadar Türk yaşadığı hakkında bu sayımda da sağlıklı bir yanıt alacağımızı sanmıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!